SHARE

У нашому житті є різні зустрічі. Деякі зустрічі ми дуже чекаємо, інші ж намагаємося уникнути всіма силами. Характер зустрічі залежить від особистості, з якою ми зустрічаємося. Як щодо зустрічі з Богом? Якою буде ця зустріч? Мій друг одного разу дав визначення істині, яке мені дуже запам’яталося: “Істина – це те, що працює незалежно від нашої думки, уявлення і умовиводу.” Зустріч із Богом буде в кожної людини незалежно від того, бажає вона того чи ні. Тому зустріч із Богом повинна мати першорядну важливість у житті кожної людини.

Чи були у вашому житті зустрічі з людьми, від результату яких залежало багато чого у вашому житті? А можливо, залежало й саме життя? Можливо, ваша сім’я перебувала на краю фінансової прірви, і зустріч із багатим роботодавцем могла в деякому сенсі змінити ваше життя. Напевно ви серйозно готувалися до цієї зустрічі. Ви намагалися зробити все, щоб справити враження на роботодавця. Однак, зустріч із Богом визначатиме не просто нашу тимчасову фінансову стабільність, а всю вічність. Як би ви поставилися до такої інформації?

У цьому контексті хочеться сказати ще одну думку. Перебіг будь-якої зустрічі, спілкування і наша реакція на співрозмовника безпосередньо залежить від нашого розуміння, з ким ми маємо аудієнцію. Припустимо, у вас зав’язується розмова з незнайомою людиною в черзі за їжею в місцевій їдальні. За кілька хвилин ви дізнаєтеся, що ви говорите з президентом вашої країни (що, звісно, мало ймовірно в черзі за їжею, але припустимо). Чи зміниться ваше спілкування? Однозначно.

Чи правий Бабкін?

Швидше за все, поки що у вас своє розуміння Бога. У всесвітньо відомого гурту Depesh Mode є пісня, яка називається “Personal Jesus” (Особистий Ісус). Приблизно так сьогодні до Бога ставляться багато хто. Сьогодні Його розуміють по-різному. Хтось ставиться до Бога як до найкращого друга. Український естрадний співак Сергій Бабкін нещодавно написав пісню під назвою “Привіт, Бог”, у якій є такі рядки:

Я розмовляю зі своїм Богом так

Наче Він мій найліпший кореш,

Офігезний чувак…

Сергій Бабкін

Якби Сергій знав справжнього істинного Бога, він би ніколи не назвав Його “чувак”. Біблія каже, що:

«Страшно попасти в руки Живого Бога!»

Євреям 10:31

Зустріч Петра з Ісусом

Тепер ми стоїмо перед найважливішим питанням: “Як же нам зрозуміти, Ким є справжній Бог?” Давайте не будемо гадати і подивимося що Бог Сам про Себе сказав у Своєму Слові — Біблії. У Новому Заповіті описаний дуже цікавий випадок зустрічі Ісуса Христа з Петром. Ісуса на той час знали як пророка і вчителя. І ось, після чергової проповіді, Христос каже Петру:

«Відпливи на глибину і закинь сіті для риболовлі!»

Луки 5:4

Петро відповідає, що вони працювали всю ніч, але так і не зловили жодної риби, але за словом Христа закинув сітки. Зробивши це, вони зловили так багато риби, що у них рвалися сітки. Коли Петро зрозумів, що Ісус не просто вчитель, а реальний живий Бог, то впав до Його колін і сказав:

«Відійди від мене, бо я грішний чоловік, Господи!»

Луки 5:8

Цікаво, що Петро не почав співати пісні про міцну дружбу з Ісусом.

Святе нагадування царя Давида

Ми потроху починаємо знайомитися зі справжнім Богом. Цікаво, що цар Давид, коли нагадує собі про те, Ким є Бог, починає з таких слів:

«Благослови, душе моя, Господа і, уся істото моя, — Ім’я святе Його.»

Псалом 102:1

Як це відрізняється від перших рядків пісні Сергія Бабкіна. Про що ж пише далі знаменитий цар Ізраїлю у 102 Псалмі? Наступна істина, про яку Давид собі нагадує, — це Божа благодать:

«Благослови, душе моя, Господа і не забувай усіх добрих Його нагород.»

Псалом 102:2

І в самому кінці псалмоспівець пише про Божу суверенність:

«Господь встановив Свій престол на небі, і Його царство над усім володіє.»(Псалом 102:19)

Псалом 102:19

Бог — велика, унікальна і складна Особистість. У нього є багато атрибутів. Цей псалом нагадує нам про основні. І зауважте, з чого починає Давид? Саме з Божої святості. Ось із чого починається зустріч із Богом. Якщо ми зустрілися з Божою благодаттю до того, як ми пережили зустріч зі святістю Бога, то ми не зможемо зрозуміти Бога, і бачитимемо Його в спотвореному світлі. Як же зрозуміти чи зустрівся я з Божою святістю?

Зустріч пророка Ісаї з Богом

Одним із найяскравіших прикладів зустрічі з Божою святістю є історія, яка трапилася ще за 800 років до народження Христа. Пророк Ісая у своїй книзі описує цю незабутню зустріч:

«І сталося в рік, коли помер цар Озія, я побачив Господа, Який сидів на високому і піднесеному престолі, і дім, сповнений Його слави. Серафими стояли довкола Нього, шість крил в одного і шість крил у другого: двома вони покривали обличчя, двома покривали ноги і двома літали. Вони вигукували один до другого, і казали: Святий, святий, святий Господь Саваот! Уся земля наповнена Твоєю славою! Ввід голосу, яким вони гукали, піднялися одвірки, і дім наповнився димом. Я сказав: О, я нещасний, бо я уражений, адже, будучи людиною і маючи нечисті уста, і я живу посеред народу, який має нечисті уста, та я на власні очі побачив Господа, царя Саваота.»

Ісайя 6:1-5

Ви помічаєте, як реакція пророка Ісаї схожа на поведінку Петра, одного з учнів Ісуса? Вони не співають доброзичливих пісень, але падають на підлогу в жаху. Ісайя розуміє, що йому загрожує смерть. Про що співають Серафими, які літають навколо престолу Божого? Свят, свят, свят, Господь! Як тільки пророк це розуміє, з його вуст зривається тільки одне: «О, я нещасний, бо я уражений…» Чому Ісайя так говорить? Причина цих слів міститься буквально в наступному реченні: «…будучи людиною і маючи нечисті уста, і я живу посеред народу, який має нечисті уста…» Божий пророк бачить свій гріх на тлі Божої святості. Та ще в чому він зізнається? Нечисті вуста! Українці більшою мірою взагалі не вважають мат гріхом. Мені здається, що в нас у країні мат є другою державною мовою. Великий жах, який раптом охоплює людину від усвідомлення своїх гріхів, є очевидним свідченням зустрічі з Божою святістю.

У православній культурі відзначають свято Стрітення. Традиційно вважається, що це зустріч весни із зимою. Це світле свято оновлення життя, про яке свідчить оновлення природи. Однак, ми бачимо, що нічого спільного з Божим словом ця традиція не має. Біблія каже, що:

«…всі згрішили й позбавлені Божої слави.»

Рим 3:23

…а також:

«…заплата за гріх — смерть…» (Рим. 6:23).

Рим. 6:23

Тому зустріч із Божою святістю для кожного з нас є смертельною. Однак, через того ж пророка Ісайю Бог дав надію:

«Адже дитина нам народилася, і нам даний був син, якого влада була на його плечах, і його ім’я буде: Ангел великої поради. Адже Я наведу мир на володарів, мир і здоров’я для нього. Його влада велика, і його мирові немає меж — на престолі Давида та його царстві, щоб зробити його прямим і підняти його в праведності та в суді відтепер і до віку часу.» (Іс. 9:5-6)

Ісайя 9:5-6