SHARE

Відомо, що на сьогоднішній день існують тисячі лайфхаків і секретів про те, як добитися на вашому торсі появи бажаних м’язових кубиків або як спростити побутові завдання, щоб все було просто і легко. За цим зразком також з’явилося безліч духовних лайфхаків, які обіцяють активний сплеск вашого духовного життя в “чотирьох простих кроках”.

Чи то справа в нашій нетерплячості, чи то у звичці отримувати бажаний результат простим натисканням на кнопку, чи то ми так полінувалися – але так чи інакше ми часто готові опуститися до штучної віри в надії швидко і просто досягти вершин духовності в її найкращому вигляді.

Лайфхаки духовного зросту зазвичай бувають двох видів:  

Прийоми, орієнтовані на містику

У цьому випадку вас запевняють, що духовне зростання – це насамперед почуття близькості до Бога, яке можна досягти за допомогою якоїсь аскетичної практики (утримання від задоволень, наприклад їжі, статевої близькості, теплого одягу та ін.).

Ті, хто проповідує цей тип “духовного зростання”, можуть також приділяти надмірно велику роль емоційній складовій поклоніння та “рефлективним” або “споглядальним” молитвам.

Проблема даного підходу

Деякі з містичних практик не обов’язково порочні, проте сконцентрованість на відчутті близькості до Бога не завжди є ознакою духовного зростання і аж ніяк не може бути визначенням духовного зростання. Здорово відчувати близькість до Бога, але проблема в тому, що почуття бувають оманливі.

Варто також обережно ставитись до різного виду аскетичних закликів. Про проблеми аскетизму попереджає апостол Павло у посланнях До Колосян 2:20-23 та 1 Тимофію 4:3.

Прийоми, орієнтовані на методологічні викладки

Наведу приклади того, як це працює. Все, що від вас вимагається, – дотримуватися правил у списку – і ви неодмінно прийдете до духовної зрілості.

  • Щоранку читайте Біблію протягом 20 хвилин
  • Моліться протягом 10 хвилин
  • Запам’ятовуйте напам’ять одним біблійний вірш на тиждень
  • На тижні відвідуйте заняття з вивчення Біблії
  • Ну і звичайно ж, у неділю на ранковому богослужінні ви маєте бути в церкві

Цей список може змінюватись в залежності від того чи іншого “гуру”, порадам якого ви слідуєте. На жаль, іноді християнські лідери таким чином набувають маси послідовників, яких запевняють у тому, що якщо вони неухильно дотримуватимуться певної програми чи набору правил, то неодмінно досягнуть бажаної “християнської нірвани”.

Проблема даного підходу

Як правило, в подібних порадах немає нічого поганого, проте вони теж не підтверджуються Словом Божим, а крім того, тут можна легко обдуритись і вирішити, що дисциплінованість у дотриманні цих порад гарантує вам духовне зростання. Насправді жодна система без включення думки та свідомості людини не забезпечить йому будь-якого духовного зростання.

Тому дозвольте вже мені сказати без натяків: для досягнення духовного зростання не існує жодних рецептів, ніяких хитрощів і економних методів. Якщо ви налаштовані серйозно, то вам буде і складно, і незручно, але, зрештою, результат того вартий!

Що ж таке духовний зріст?

Мабуть, найкраще почати з того, щоб уникнути питання, що ж таке духовне зростання насправді. Духовне зростання – це більше, ніж список правил, це не просто якесь почуття чи настрій, якого слід досягати.

Отже, що таке духовне зростання?

Простіше кажучи, духовне зростання – це процес становлення все більш подібним до Христа в нашому розумі, серці і вчинках.

Павло в такий спосіб пояснює цей процес ефеській церкви:

“Будьте послідовниками Бога, як Його улюблені діти. Живіть у любові, як Христос любив і Він віддав Себе за нас, як запашне приношення і пожертву Богу.” (Еф. 5:1-2)

Іншій церкві він написав:

“У житті своєму ви повинні думати й чинити так, як Ісус Христос.” (Флп. 2:5)

Як виглядає духовний зріст?

Хоча духовне зростання відбувається всередині, його плоди будуть очевидними і вам, і іншим людям. Павло наводить славний список чеснот, які прикрашають духовне зростання:

“А плід Духа: любов, радість мир, довготерпіння, ла́гідність, до́брість, вірність, тихість, здержливість: — Зако́ну нема на таких!” (Гал. 5:22-23)

Якщо ви прагнете уподібнюватися до Христа і згадані якості множаться у вашому житті, то в процесі ви зростаєте духовно.

Невід’ємні складові

Жодна програма чи установка не зможе гарантувати вам духовне зростання. Проте є деякі складові, без яких духовне зростання неможливе.

Дух Святий

Дух Святий – це та особистість, яка дарує духовне життя і здійснює духовне зростання.

“…щоб Він дав вам за багатством слави Своєї силою зміцни́тися через Духа Його в чоловікові вну́трішнім,” (Еф. 3:16)

Без Духа Святого ми мертві і не здатні зростати духовно. (Eф. 2:1)

Якщо ви вірите в Ісуса як Бога і Спасителя, тоді у вас мешкає і Дух Святий (Eф. 1:13). А якщо не вірите, то, можливо, вам є сенс зупинитися прямо зараз і подивитися це відео.

Писання

Слово Боже не тільки живить ваше духовне зростання, але також дає тверду основу, яка створює умови для тривалого зростання. Слово Боже не просто надає вказівки, як нам слід жити – воно відкриває нам суть характеру та природи Бога. Чим точніше ми розумітимемо Бога, тим більше у нас шансів на те, що ми зможемо співвіднести своє життя з Його волею.

“…і, немов новонароджені немовлята, жадайте щирого духовного молока, щоб ним вирости вам на спасі́ння,” (I Пет. 2:2)

Спілкування

Бог створив Церкву так, що вона є для нас середовищем, у якому ми найкраще зростаємо у вірі. Ми обманюємо себе, якщо думаємо, що можемо зміцнюватися у вірі без того, щоб не бути частиною церкви, де проповідується Слово Боже і віруючі підбадьорюють одне одного (Eф. 4:11-16).

Страждання

Коли ми думаємо про духовне зростання, то не завжди нам на думку спадає страждання. Проте протягом історії Церкви страждання були невід’ємною частиною християнського життя. Шукати страждань не потрібно, як і шукати комфорт. Хочемо ми того чи ні – ми всі стикаємося з тими чи іншими стражданнями. І те, як ми реагуємо на них, визначає, чи буде від них будь-який сенс для нашого духовного зростання (Рим. 5:3-4).

Послух

Читання та вивчення Біблії без застосування біблійних істин у своєму житті – одне з найнебезпечніших занять для вашого духу. Зауважте, як Петро проводить зв’язок між жагою Слова Божого та важливістю послуху йому:

“Отож, відкладіть усяку зло́бу, і всякий пі́дступ, і лицемірство, і заздрість, і всякі обмови, і, немов новонароджені немовлята, жадайте щирого духовного молока, щоб ним вирости вам на спасі́ння,” (1 Пет. 2:1-2)

Служіння

Духовне зростання має бути спрямоване назовні, до потреб людей. Одна з найважливіших цілей духовного зростання полягає в тому, щоб зробити нас здатними служити іншим. І навпаки, через служіння людям Бог розширює наш дух і веде до духовної зрілості (1Tим. 4:14-15).

Пізнання

У Писанні ми знаходимо настанову зростати у пізнанні Бога. Чим краще ми розуміємо, хто є Бог і що Він для нас зробив, тим простіше нам буде жити, мислити і бути тією людиною, якою нас хотів би бачити Бог (Евр. 5:12-6:1, 2 Пет. 3:18 ).

Питання: Як ви можете визначити духовне зростання?


SHARE
Previous articleТипичные ошибки родителей
Next articleЩо робити, коли існує багато Іісусів?
Рукоположений на пасторське служіння 2004 р. у церкві "Discovery" (Вашингтон, США). З 2007 р. живе і служить в Одесі, Україна. Закінчив програму "Бакалавр богослів'я" в Shasta Bible College, "Магістр богослов'я" в Northwest Baptist Seminary. Сім'я: Дружина — Крістіна та 5 дітей і одна онука. Любить писати, і часто пише статті англійською мовою на sukofamily.org.

1 COMMENT

  1. Аминь! Отличная статья!
    Лично для меня духовный рост определяется наличием|отсутствием плода Духа (Гал. 5:22), о чём в статье было сказано. Все остальные параметры (метрики) вторичны или могут быть подделаны лицемерами. Но важно, чтобы были все 9 составляющих плода Духа, а не что-то одно, потому что все они составляют один плод Духа.
    Пусть Господь благословит!

Comments are closed.