SHARE

Яку частину свого життя ви проводите в очікуванні когось або чогось? Чекати важко, а іноді нам здається, що чекати погано. Проте ми розуміємо, що в житті є певні речі, на які варто чекати. Процес очікування може бути корисним для нас. Це дає нам більше терпіння і зміцнює наш характер. Коли ми довго чекаємо і, нарешті, отримуємо те, на що чекали, це приносить нам більшу радість, аніж якби ми завжди одразу отримували те, що хочемо.

Симеон був людиною, яка вміла чекати. Він провів усе своє життя в очікуванні пришестя Христа! Симеон з’являється в усій Біблії лише один раз, проте його приклад вірності й очікування зустрічі з Господом Ісусом Христом дає нам важливі уроки.

Характер Симеона

В Єрусалимі був один чоловік на ім’я Симеон, людина праведна й побожна…

Луки 2:25

Перше, що ми дізнаємося про Симеона, це його характер. Лука говорить нам, що Симеон був “чоловік праведний і благочестивий”. Репутація Симеона йшла попереду нього. Це те, що люди знали про Симеона, і те, що виділялося серед людей. Кожен із нас чимось відомий. Деякі люди відомі просто тим, як вони одягаються або як укладають волосся. Інші відомі тим, чим вони займаються, або, можливо, важливою справою, яка в них є. Як мало людей відомі просто своїм характером і якостями душі!

По-перше, Лука говорить нам, що Симеон був праведником. Праведність – це більше, ніж правильні справи. Справжня біблійна праведність – це якість серця. Справжня праведність – це бажання догодити і служити Богові, це готовність підпорядкувати свою волю Божій волі. Справжня праведність досягається тільки через віру в Бога. Ми знаємо, що Симеон був людиною глибокої віри. Ми можемо бачити якість віри Симеона в тому факті, що він чекав усе своє життя, щоб побачити Христа! Симеон вірив, що Бог пошле Христа! Його праведність була доказом його глибокої віри в Бога!

Мало того, що Симеон був праведником, Лука також говорить нам, що він був “благочестивий”. Це свідчить про сильну прихильність Симеона до Бога і віру в Нього. Відданість Богу доводиться роками і десятиліттями. Багато людей приходять до Бога тільки тоді, коли відчувають труднощі в житті. Потім, коли обставини стають кращими, вони забувають про Нього. Відданість означає серйозне ставлення до нашої віри і увагу до того, що Бог хоче від нас, не тільки тоді, коли є випробування, а й коли все добре.

Синонім для слова “благочестивий” — “вірний”. На жаль, залишилося мало вірних людей. Лише деякі живуть за непохитними принципами віри, праведності та Божого закону. З іншого боку, є багато тих, хто живе за своїми власними стандартами. Поки вони особисто отримують з цього користь, вони щасливі. Однак, коли відданість Богові чогось коштує їм, вони швидко відмовляються від Божих шляхів і натомість обирають найдоцільніший або найвигідніший шлях для себе.

Надія Симеона

…очікував утіхи Ізраїля, і Святий Дух був на ньому. І було йому обіцяно Духом Святим, що він не побачить смерті, доки не побачить Христа Господнього.

Луки 2:25-26

У праведності Симеона і його відданості Богові була вагома причина. Він вірив у пришестя Христа. Лука пише про нього “очікував утіхи Ізраїля“. Ця фраза походить від пророка Ісаї, який писав про пришестя Христа на 700 років до цих подій.

Потішайте, потішайте Мій народ! — говорить Бог. 2Священики, заговоріть до серця Єрусалима, потішайте його! Адже завершилося його впокорення, і його гріх — прощений.

Ісайя 40:1-2

Симеон, імовірно, був уже старою людиною, коли зустрів Христа, бо він сказав: “Нині відпускаєш Свого раба, Владико, згідно зі Своїм словом, у мирі.” (Лук. 2:29). Це означає, що Симеон напевно пережив 40-денну облогу Єрусалима царем Іродом всього 37 років тому. Він пам’ятав битви, кров і жорстокість, коли римські солдати руйнували стіни Єрусалима і грабували місто.

Жорстокі обставини війни і вторгнення в його рідну землю справили великий вплив на життя Симеона. Він потребував розради, Єрусалим потребував розради, яку міг дати тільки Бог. Саме знання Симеоном старозавітних пророцтв і віра в Бога надавали йому сил і терпіння в ті похмурі дні. Симеон з нетерпінням чекав обіцянки розради у Христі Ісусі.

Втіха – це потужне слово, це слово, яке сьогодні дуже потрібне нашому суспільству. Багато хто сьогодні страждає від жорстокості війни. Інші страждають від насильства і заворушень у сім’ї. Треті страждають від власної провини та болю. Нам усім потрібна Божа розрада, Його турбота, Його захист і, найголовніше – Його прощення.

Повідомлення від Симеона

Він узяв Його на руки, віддав хвалу Богові, та й сказав: Нині відпускаєш Свого раба, Владико, згідно зі Своїм словом, у мирі, бо мої очі побачили Твоє Спасіння, яке Ти приготовив перед обличчям усіх народів: Світло відкриття для язичників і славу Твого народу Ізраїля!

Луки 2:28-32

Важко уявити, яку радість і хвилювання відчув Симеон, взявши на руки немовля Христа. Це була людина, зустрічі з якою він чекав усе своє життя. Бог обіцяв Симеону побачити Христа перед смертю, і Бог був вірний! Якою радістю, якою великою надією, яким миром мало бути наповнене серце Симеона, коли він дивився на Немовля Христа.

Симеон вірив, що ця дитина зробить те, що не змогла б зробити жодна інша в історії людства. Він вірив, що Христос принесе розраду не тільки Ізраїлю, а й людям будь-якого іншого народу, які прийшли до Христа з істинною вірою і покаянням.

Чого ви чекаєте?

Можливо, ви чекаєте повернення коханої людини. Можливо, ви чекаєте закінчення війни? Можливо, ви чекаєте, щоб повернутися у свій дім? Зрештою, ми всі чекаємо на щось краще, на щось або когось, що принесе розраду, втіху та надію. Свято “Стрітення” говорить нам про те, що є Хтось, на Кого варто чекати, Хтось, Хто може подарувати нам справжню розраду. Його звуть Ісус Христос.

Чого б ви не чекали, Біблія закликає вас вірити в Ісуса Христа і чекати на Нього. Він пообіцяв, що одного разу повернеться і все виправить. Він покладе край усякій війні та всьому злу. Однак Він просить, щоб ви і я зробили крок віри, як Симеон, і увірували в істину – Ісуса Христа.

…та очікувати з небес Його Сина, Якого Він воскресив з мертвих — Ісуса, Котрий визволяє нас від майбутнього гніву.

1 Солонян 1:10