SHARE

Одного разу Соломон сказав: “Для всього час…” (Еккл. 3:1) Біблія розрізняє два поняття часу. Перше — χρόνος (хронос) — час, проміжок часу, період, пора. Наприклад, в історії про одержиму людину, в якій був легіон бісів, сказано:

Ісус наказав нечистому духові вийти з того чоловіка. Тривалий час він хапав його, — його в’язали залізними ланцюгами й путами, стерегли, але він розривав кайдани, будучи гнаний бісом по пустелях.

Лук. 8:29

Друге поняття ㅡ καιρός (кайрос) ㅡ час, термін, сприятливий момент. Ось кілька прикладів Писання, де використовується це слово:

Поводьтеся мудро із зовнішніми, використовуючи час.

Кол. 4:5

Отже, уважно слідкуйте, щоби поводитися не як немудрі, але як мудрі, цінуючи час, бо дні лукаві.

Еф. 5:15-16

Саме про друге поняття часу ми будемо говорити в цій статті. У нашому житті Бог дає масу можливостей прославити Його велике Ім’я. Однак, ми далеко не завжди це помічаємо. І якщо ми думаємо, що це не важливо, то катастрофа в нашому житті гарантована. Колись Ісус сказав:

А коли Він наблизився і побачив місто, то заплакав над ним, кажучи: Якби ти зрозуміло хоч у цей день, що потрібне для [твого] миру! Тепер же це сховано від очей твоїх. Адже прийдуть на тебе дні, — і твої вороги оточать тебе валом, візьмуть тебе в облогу, тіснитимуть тебе звідусіль, поб’ють тебе й твоїх дітей у тобі, не залишать каменя на камені в тобі, бо не зрозуміло ти часу своїх відвідин!

Лук. 19:41-44

Чому горе прийшло в Єрусалим? Вони так і не дізналися часу відвідування їх Христом. Вони так і не впізнали Свого Бога, хоча в них для цього було все. Цікаво, що навіть народна мудрість каже: “дорога ложка до обіду”.

Випадковості невипадкові

Ми вже побачили, що багато текстів Писання наказують нам бути уважними до того, що робить Бог у нашому житті й до того, що відбувається навколо нас. Можете забути слово “випадковість”. Якщо ви увірували в Ісуса Христа, все у вашому житті визначено Богом. Однак, це не позбавляє нас відповідальності реагувати на Божі дії.

Бог не мовчить

Якщо ми не чуємо Бога, то проблема не в Ньому. Біблія говорить:

Багато разів і багатьма способами колись через пророків говорив Бог до [наших] батьків. А цими останніми днями заговорив до нас через Сина

Євр. 1:1, 2

Бог говорив не тільки за часів Старого або Нового Заповітів. Так, у Своєму Сині, Ісусі Христі, Бог сказав про Себе максимально повно і ясно. Однак, це не означає, що Бог перестав говорити. Він продовжує говорити і сьогодні через Біблію, через людей, через різні обставини життя. У Бога далеко не одна кафедра. Звичайно, іноді Бог мовчить, як у випадку з праведним Йовом. Однак, набагато частіше Бог говорить.

Інвалідність першої групи

В Україні дають другу або третю групи інвалідності за повну глухоту на обидва вуха. Однак, якщо ми не чуємо Бога, то це однозначно перша група інвалідності. Ця інвалідність стосується нашої душі. Набагато важливіше здоров’я нашого духовного слуху, ніж фізичного. На початку книги Об’явлення Христос каже Іоану, щоб той передав пасторам церков Асії:

Хто має вухо, нехай слухає, що Дух промовляє до Церков.

Об’яв. 3:6

Зверніть увагу на два дієслова в цьому вірші. “Нехай слухає” ─ це наказ слухати. Зазвичай, коли Бог у Писанні нам щось повеліває, у нас із цим проблема. Якщо Бог велить нам слухати, то це не вийде само собою. Потрібно працювати для того, щоб почути Бога. Потрібно пильнувати і бути уважним до Нього. Друге дієслово стосується Самого Бога. Якщо Бог велить нам слухати, значить нам є що слухати. “Дух промовляє до Церков” ─ дієслово “промовляє” стоїть у теперішньому тривалому часі, тобто ця фраза не разова подія, а навпаки, має тривалий характер. Це означає, що Бог говорить і сьогодні.

Також і в іншому місці Писання непрямо сказано про цю істину:

Тож ідіть і навчіть усі народи, хрестячи їх в Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все, що Я заповів вам. І ось Я з вами по всі дні аж до кінця віку! [Амінь].

Мт. 28:19-20

Це останні слова Христа, які Він сказав учням, будучи в тілі на землі. Він пообіцяв учням, що буде з ними завжди. Невже, це означає, що Христос був би просто поруч із ними і мовчав? Звичайно ж ні і ми бачимо підтвердження цьому в книзі Дій Апостолів. Бог говорив їм через Духа Святого. Однак, не варто занадто захоплюватися пошуком голосу Божого. Деякі християни, на жаль, маніпулюють цим. Бог ніколи не скаже того, що суперечило б Його Писанню. Хтось сказав, що якщо хочеш почути голос Божий, читай Біблію в слух. Народивши нас згори, Бог відкрив нам духовний слух, щоб ми могли Його чути. Тепер же нашим завданням є Його почути.

Шукай Бога кожен день

Якщо Христос із нами по всі дні, тоді шукати Його ми повинні по всі дні. Ви знаєте, що Бог ніколи не відпочиває? Це логічно, тому що Він ніколи не втомлюється:

Тепер хіба ти не почув? Бог вічний! Бог, Який створив краї землі, не голодніє і не втомлюється!

Іс. 40:28

Так, у книзі Буття написано, що “І закінчив Бог шостого дня Свої діла, котрі робив, і відпочив сьомого дня від усіх Своїх діл, котрі створив.” (Бут. 2:2) Однак, у контексті йдеться про справи творіння. Якби Бог хоча б на секунду реально пішов на відпочинок, весь світ би перестав існувати. Написано, що “У Ньому ми живемо, рухаємося та існуємо” (Дії 17:28). А також в іншому місці: “все існує в Ньому.” (Кол. 1:17). Бог постійно підтримує життя всього всесвіту. Однак, ще більше Бог піклується про наші душі, щодня все більше перетворюючи їх на образ Свого Сина Ісуса Христа (Рим. 8:29).

До речі, в обітниці Христа, що Він буде з нами в усі дні, є цікавий факт. Ісус дав обіцянку Своєї постійної присутності з нами в контексті благовістя. Бог часто посилає в наше життя людей, яким необхідно розповісти Євангеліє, яких необхідно навчити Божого Слова. Буває, що ми часто не помічаємо таких людей.

Подруга дисципліна

У пошуку Бога і служінні Йому дуже допомагає дисципліна і підзвітність. Звісно, дисципліна не має стати самоціллю, але засобом для досягнення мети. Метою має бути Бог. Підзвітність допомагає тримати себе в тонусі пошуку Бога. Нам потрібні люди, які з любов’ю запитуватимуть нас: Що тобі говорив Бог сьогодні? Кому ти говорив про Христа сьогодні? Що сьогодні Бог робив для того, щоб ти змінився?

Озирніться навколо. Зараз тривожний час. Де в цей час має бути християнин? Куди зараз кличе Бог? Туди, де біль, скорбота, сльози і потреба. Бог говорить сьогодні (Мт. 25:31-46). Лови момент.

Після обстрілу російськими ракетами. Одеса, липень 2023.

Благословенний Бог і Отець Господа нашого Ісуса Христа, Отець співчуття і Бог усякої втіхи, Який розраджує нас у всіх наших скорботах, аби і ми могли потішати тих, хто перебуває у різних скорботах, утіхою, якою Бог потішає нас самих.

2 Кор. 1:3, 4