SHARE

Його бажання — в Господньому законі, і над Його законом він роздумуватиме вдень і вночі.

Пс. 1:2

Євангелія Іісуса Христа — це найкраща звістка для людини. Однак, буває, що не завжди Боже Слово викликає в нас радощі. Я пам’ятаю як запитав одну сестру, в котрої були духовні проблеми чи читає вона слово Боже. Відповідь мене водночас здивувала й засмутила: “Так, читаю. Я добре під нього засинаю.” Можуть бути різні причини, чому ми не в захваті від Писання, але найчастіше християни просто не знають як читати Слово Боже, тому не бачать його краси. Робі Галаті пише:

Якщо людина знає що робити, але не знає як, то велика ймовірність, що вона не буде це робити.

Робі Галаті “Зростання”

В цій статті ми будемо намагатися навчитися розбирати Слово Боже. Проте важливо зрозуміти, що Святе Письмо це лише засіб, який відкриває нам Бога. Читання Писання не повинно бути самоціллю. Пізнання живого Бога і спілкування з Ним — саме цього ми повинні прагнути.

Спочатку “що”, а потім “як”

Для того, щоб зрозуміти як читати Писання, треба усвідомити що являє собою Писання. Є декілька основних характеристик Біблії.

  1. Богонатхнення Писання

Усе Писання богонатхненне…

2 Тим. 3:16

Термін “Богонатхнення” використовувався раніше моряками й означає процес, коли вітер наповнює вітрила корабля. Подібним чином Бог наповнював авторів Писання, які були рухомі Святим Духом. Тут важливо зрозуміти, що Біблія – це збірка книг, співавторами якої є як Бог, так і людина. Іноді в Біблії можна побачити надиктовку Божого Слова, як, наприклад, у Старому Заповіті часто слова пророків починалися такою фразою: “Так говорить Господь…” Однак, автори Писання не були простими “друкарськими машинками”. Ми бачимо, що послання Павла відрізняються від послань Петра за стилем. Це означає, що Бог зберіг унікальність кожного автора Писання, але водночас Він контролював кожне слово.

2. Авторитетність Писання

Мої ради не є такі, як ваші ради, і мої дороги не такі, як ваші дороги, — говорить Господь. Але так, як небо віддалене від землі, настільки далека Моя дорога від ваших доріг і ваші задуми — від Мого задуму.

Іс. 55:8, 9

Авторитетність Божого Слова випливає з його Богонатхненності. Писання — це не просто людські думки. Навіть найкращі людські думки забруднені гріхом, тому ніякі книжки окрім Біблії не можуть бути авторитетними в плані моралі та світогляду.

3. Непогрішність Писання

Закон — святий, і заповідь — свята, праведна та добра.

Рим. 7:12

Природа Божого Слова виходить з природи Самого Бога. Бог не має гріха. Бог не змінюється. Тому й Боже Слово ніколи не змінюється. Стабільність найбільше викликає довіру. Боже Слово найстабільніше непогрішне слово у цьому мінливому світі, тому достойно нашої повної довіри.

4. Цільність Писання

І, почавши від Мойсея та від усіх пророків, Він пояснив їм з усього Писання те, що стосувалося Його.

Лук. 24:27

Поясню цю істину на одну прикладі. Візьміть п’ять людей приблизного одного віку, одної національності, одної статі, які виросли в одному середовищі, одного соціального і фінансового положення, які знають друг друга і є друзями. Дайте їм невеличке завдання — написати твір з п’яти речень на тему батьки. Як ви думаєте, наскільки їх думки будуть збігатися? Психологи говорять, що приблизно на 50 відсотків. А тепер візьміть 40 людей, з різних континентів, які жили в проміжку 1600 років (саме стільки писали Біблію), різних національностей (всі автори Писання були євреями, окрім Луки, котрий був греком, але він написав значну частину Нового Завіту), різних по статусу (царі, пастухи, рибаки, пророки, митар) і дайте їм завдання написати книгу на 1217 сучасних сторінок про Бога без єдиного протиріччя. Це неможливо. Тому Біблія — це єдине чудо світу.

5. Ясність Писання

Ми пишемо вам не що інше, як те, що читаєте і що розумієте; і я сподіваюся, що повністю зрозумієте…

2 Кор. 1:13

Хтось сказав, що є дві теми, на які будуть сперечатися вічно — це політика та релігія. Дійсно, коли читаєш деякі релігійні або філософські книжки, мало що можна зрозуміти. Але основні біблійні істини максимально ясні. Писання чітко говорить, що всі люди грішні, а також дає ясне вирішення цієї проблеми — життя, смерть та воскресіння Іісуса Христа.

Кілька попередніх істин про те, як розуміти Писання:

  1. Писання говорить нам про те, що нам потрібно знати, а не про те, що ми хочемо знати;
  2. Чим важливіша істина, тим ясніше вона виражена в Писанні;
  3. Для того, щоб розуміти складні питання Писання, потрібно вже вчитися жити тим, що вже зрозуміло;

Як читати Писання?

  1. Поклоніння

Розуміння Писання більше залежить від поклоніння Богу, ніж від техніки. Розуміння Писання прямопропорційне ставленню до Бога. Чому для нас авторитетне не тільки Писання? Тому що Бог не в авторитеті. Можливо ми дуже мало знаємо Бога, тому мало Йому поклоняємося. Бог, по-перше, шукає собі поклонників, а не людей з високим IQ.

2. Контекст

Якщо хочете знати відповідь на питання, який основний метод тлумачення Писання, то він в одному слові — контекст. Значення будь-якого тексту визначає історико-культурний і граматичний контекст. Коли ми читаємо Біблію, нам потрібно подолати три прірви:

  1. Історична
  2. Культурна
  3. Мовна

Біблія — це антична збірка книг. Звісно вона містить істини, цінність яких поміж часом, але щоб вірно тлумачити кожну з цих істин треба розуміти яка тоді була культура. Нам треба намагатися зануритися у той час.

Біблія — це не просто набір моральних істин. Хоча книга Приповістей схожа на це. Однак здебільшого Біблія — це розповідь, яка має свій сюжет. Тому завжди кожен текст треба розглядати в контексті уривка, розділу, книги, завіту і всієї Біблії. Також в поняття контексту входить знайомство з самим автором книги; обставинами, в яких була написана книга (наприклад послання в Новому Завіті завжди писались як відгук на якусь проблему Церкви).

2. Переклади

Біблія — це єдина збірка книг, яка була перекладена майже на всі мови світу. До речі, оригінальні біблійні тексти були написані на древньому івриті, арамейському і давньогрецькій мові. І тільки оригінальні тексти є Богонатхненними. Блаженна та людина, яка знає іврит та грецьку! Якщо ви не знаєте цих мов, не сумуйте. Зараз є словники, які допомагають нам зрозуміти мови оригіналу (словник Стронгу).

Також у розумінні тексту нам дуже допоможе порівняння різних перекладів Біблії. Все це можна зробити в зручному мобільному додатку MyBible.

3. Питання

Дуже корисним методом вивчання Біблії є поглиблення в текст за допомогою питань (індуктивний метод). Є основні питання, які ми використовуємо для того, щоб зрозуміти текст: хто? Що? Де? Коли? Чому? Можна задати ще простіші питання: що? Ну і що? Тобто що відбувається в тексті й що це значить для мене зараз?

4. Глаголи

Однією з головних частин речення є глагол. Це активна частина тексту. Помічаючи і виділяючи глаголи в тексті ми побачимо що робить Бог, а що Він повеліває робити нам.

5. Кольорова Біблія

Це мій найулюбленіший метод вивчення Божого Слова. Для цього потрібно декілька кольорових олівців, ручки та схема позначень і друкована Біблія, де ми й будемо робити помітки й писати свої коментарі. Наприклад все, що стосується Христа ми помічаємо хрестом, Святого Духа помічаємо хмаринкою, Божу суверенність — короною, сім’ю — двома серцями, добрі тенденції й наслідки — червоним кольором, гріховні тенденції — чорним.

Навіщо це? По-перше, це допоможе вам сконцентруватися на самому уривку і приділити йому більше часу. Писання не любить, коли по ньому “бігають”. По-друге, цей метод допоможе вам запам’ятати текст. Коли на звичній чорно-білій сторінці з’являється колір, починає працювати наша емоційна пам’ять, яка є найкращою. Погодьтеся, що нам не треба запам’ятовувати те, що викликало в нас велику радість або великий біль, це виходить якось автоматично. Таким чином я запам’ятав дуже багато біблійних текстів особливо їх не вчивши.

6. Коментарі

Різні коментарі Біблії можуть стати гарним помічником в тлумаченні Слово Божого, але в останню чергу. Спочатку нам треба самим ознайомитися з текстом, і тільки потім порівнювати наші висновки з іншими коментарями. У виборі коментарів не завжди буде вигравати принцип: “новіший — найкращий”. Хоча в новіших коментарях можуть бути корисними найновіші відкриття у сфері археології. На думку багатьох богословів одним з найкращих коментарів є “Новий біблійний коментар” під редакцією Дона Карсона. Також коментарі Джона МакАртура є дуже корисними в пізнанні Слова Божого. Коментарі Платона Харчлаа і пуританина Метью Генрі є трохи слабшими, але теж можуть зайняти достойне місце на полиці дослідника Писання.

При цьому нам треба не забувати наступний біблійний текст:

Пильнуй себе і навчання; тримайся цього, бо, роблячи так, і себе спасеш, і тих, хто тебе слухає.

1 Тим. 4:16

Нам треба вникати не тільки в Писання, але й в себе, і застосовувати істини Святого Письма до свого життя. Тільки тоді Дух Святий буде нас змінювати й кольоровою стане не тільки наша Біблія, але й життя.

Усе Писання богонатхненне й корисне для навчання, для докору, для виправлення, для виховання в праведності, щоби Божа людина була досконала, на всяке добре діло готова.

2 Тим. 3:16, 17