SHARE

Блаженні милосердні, бо вони помилувані будуть.

Мт. 5:7

Одного разу, йдучи вулицею, я побачив батька, який жорстоко обзивав свого сина. Хлопчик років 10 із соромом дивився вниз, по його щоках текли сльози. Я підійшов до батька і сказав: “Подивися, що ти робиш зі своїм сином, якщо ти будеш так з ним поводитися, то він навчиться так ставитися до інших, але якщо ти будеш поважати його та проявляти до нього доброту, то він буде поважати тебе та проявить добро у відповідь.”

На жаль, ми живемо у світі, в якому часто не вистачає простої доброти й милосердя. У результаті багато людей нещасні. Попри життєві труднощі, трохи милосердя і доброти можуть мати велике значення.

У Мт. 5:7 Ісус нагадує нам про важливість милосердя в нашому житті. Він також показує нам, що милосердя — це вулиця з двостороннім рухом. Ви не можете отримати милосердя, не надаючи милосердя.

Милосердя є ключовою характеристикою Бога і, на щастя, Божа милість у багато разів перевершує Його суд. У Десяти Заповідях ми бачимо контраст між Божим судом і Його милістю.

Не поклонятимешся їм і не служитимеш їм. Адже Я — Господь, твій Бог, Бог ревнивий, Який відплачує за гріхи батьків дітям до третього й четвертого покоління, — тим, хто ненавидить Мене, 6і Котрий чинить милосердя тисячам — тим, хто любить Мене і береже Мої заповіді.

Вих. 20:5, 6

Слово милосердя буквально означає: доброта, прихильність. Милосердя ─ це бажання проявити незаслужену милість, замість заслуженого покарання. Також милосердя ─ це опис Божого ставлення до тих, кого Він любить.

Господи, Твоя милість на небі, а правда Твоя сягає до хмар. Як намножив Ти Свою милість, о Боже! Людські сини покладаються на захист Твоїх крил.

Пс. 35:6, 8

Милість Бога до нас набагато більша, ніж просто той факт, що Він не карає тих, хто кається і вірить в Ісуса. Милість Божа — це Його думки та почуття до нас. Іншими словами Бог каже: “Я люблю тебе, Я дбаю про тебе, і Я готовий зробити все можливе, щоб переконатися, що ти будеш зі Мною назавжди!”

Псалом 135 — це цілий псалом, присвячений спогадам про милість Божу і вихваляння Його за неї. У кожному з 26 віршів ми читаємо фразу: “Навіки милість Його!” Цей псалом показує нам, що Божа милість набагато більша, ніж ми могли собі уявити. Цей псалом також вказує нам на милосердя Боже як на джерело істинної доброти. Унікальність милосердя Божого в тому, що воно не обмежене ні часом, ні простором, ні силою. Його милість також нескінченна, як нескінченний і Він Сам!

Без милості Божої ми всі постали б перед Божим судом за наші гріхи, проте в Його милості ми знаходимо прощення, надію і мир, які ніхто інший не може нам дати. Божа милість змінює нас, наповнюючи наше серце. Його милість така велика, що вона обов’язково виллється з нашого серця на інших.