SHARE

Деякі люди борються з ідеєю існування Бога, тому що вони не бачать Його. Сьогодні я хочу поговорити про існування Бога і звернути увагу на кілька типових труднощів. Ми розглянемо зв’язок між вірою як в атеїзмі, так і в християнстві. Ми також обговоримо шість причин, завдяки яким вірити в Бога — розумно, навіть якщо ми Його не бачимо. Я сподіваюся, що ті з вас, хто сумнівається в існуванні Бога, почнуть переглядати деякі зі своїх переконань щодо природи нашого світу і нашого життя. За тих, хто вже вірить в існування Бога, я молюся, щоб зміцнилась ваша віра і розв’язалися сумніви. Також цей матеріал може бути корисним у спілкуванні з атеїстами.

Віра і вічне існування

Перш ніж ми почнемо говорити про існування Бога, подумаймо про існування всього. Іноді може здатися, що атеїст не повинен мати віри в що-небудь. Водночас кажуть, що християнин повинен мати сильну віру, щоб визнати існування Бога, Якого не видно. Тим не менш, ми повинні визнати, що вони обидва повинні мати віру. Атеїст повинен вірити у: вічне існування матерії, спонтанну організацію матерії для створення атомів, молекул, клітин, амінокислот, ДНК, мільйони й мільярди років еволюційного розвитку. І, звісно ж, атеїст має вірити, що хаос сам по собі перетворився на порядок і створив життя. О, атеїст, велика віра твоя!

З іншого боку, християнин повинен вірити, що Бог:

  • існував завжди;
  • спроектував і створив всесвіт;
  • створив життя;
  • поселив людей на землі;

Ні атеїстична еволюція, ні релігія, ні християнство не можуть пояснити вічне існування. Це таємниця, яку ми не можемо до кінця зрозуміти. Щось або Хтось має існувати завжди, і ми приймаємо цей факт вірою. У цьому сенсі ми обидва починаємо з утвердження віри.

Існують й інші речі, які ми не бачимо, але віримо.

Принаймні 10 разів у Біблії говориться, що ніхто ніколи не бачив Бога у всій Його славі.

Бога ніхто ніколи не бачив, та Єдинородний Бог, Який у лоні Отця, — Він явив Його.

Ів. 1:18

Бога ніхто ніколи не бачив. Коли любимо одне одного, то в нас перебуває Бог, і Його любов у нас — досконала.

1 Ів. 4:12

Проте Біблія стверджує, що Бог існує.

Часто люди заперечують існування Бога, бо не бачать Його. “Як я можу вірити в Того, Кого не бачу?”, ─ запитують вони. Насправді, ми віримо в багато речей, яких не бачимо. Ми можемо побачити це на дуже простому прикладі. Хто з вас встав сьогодні вранці та поснідав? Чому ви снідали? Ймовірно, ви їли, тому що ваш шлунок дав вам зрозуміти, що час їсти. Тим не менш, ви, найімовірніше, ніколи не бачили свій шлунок, проте ви слухаєте і робите те, що він вам каже. Ви ніколи не бачили свій мозок, але вірите, що він у вас є. Ви ніколи не бачили свого серця, але вірите, що воно є. Звідки я про це знаю? Коли серце болить, ви йдете до лікаря, хоча самого серця ніколи не бачили. Є тисячі, навіть мільйони речей, яких ми ніколи не бачили, але віримо, що вони існують, і не сміємо навіть сумніватися в їхньому існуванні.

Можливо, хтось заперечить: “Це погані приклади, бо навіть якщо я не бачив свого власного шлунка чи серця, то бачив їх в інших людей, і тому логічно зробити висновок, що вони існують. І таких прикладів безліч.” Так, це правда. Однак, ви погодитеся, що залишається безліч явищ, які ми не бачимо, проте віримо, що вони є.

Сила тяжіння

Ви коли-небудь підходили до краю обриву, а потім просто спускалися з краю? Напевно, ні. Чому? Тому що ви знаєте, що всесвітнє тяжіння існує, навіть якщо ніколи його не бачили. Люди так сильно вірять в існування сили тяжіння, що вважають за краще надягати захисне спорядження, коли підіймаються на скелю або працюють на стіні високої будівлі. Сила тяжіння існує, навіть якщо ми її не бачимо.

Електроенергія

Електрику неможливо побачити. Ми можемо бачити тільки ефекти електрики. Коли ви бачите блискавку або іскру від дроту, ви не бачите електрики, ви бачите тільки дію електрики, коли вона нагріває молекули повітря. Ви не можете побачити електрику в дроті або в батареї, але ви не сумніваєтеся, що вона існує.

Історичні особистості

Як щодо таких людей, як Богдан Хмельницький, Наполеон Бонапарт, Джордж Вашингтон. У тому, що вони були, ніхто не сумнівається, але немає жодної їхньої фотографії, немає нікого з нині живих, хто бачив їх за життя. Ми цілком охоче віримо в їхнє існування попри те, що сьогодні ніхто не бачив їх на власні очі.