SHARE

Коли нашому старшому синові був рік від народження, лікарі діагностували в нього рак. Вони виявили в нього в порожнині живота дуже велику злоякісну пухлину. Майже весь час ми проводили в лікарні – син якраз проходив кілька курсів хіміотерапії. Після хіміотерапії лікарі сказали, що йому необхідна серйозна операція для того, щоб вони могли вирізати всі залишки пухлини.

Це був складний час для нас. Ми навчилися довіряти Богу і часто молилися зі сльозами про зцілення нашого хлопчика. У день операції, перед тим, як його відвезли на каталці в операційну, ми сказали йому “до побачення”. Ми знали, що ми повинні довіритися Богові!

Нас провели у відділення інтенсивної терапії, куди після операції мали привезти сина. При вході в палату ми помітили дошку, що висіла на стіні. Зазвичай медсестра, відповідальна на зміні за догляд за хворими, записувала туди своє ім’я. Ми поглянули на дошку, і ось що ми прочитали на самому верху:

СЬОГОДНІ ВАШ ЧЕРГОВИЙ МЕДПРАЦІВНИК – ІСУС

“Ух ти!” – подумали ми, – “як здорово, що хтось вирішив підбадьорити нашу віру таким чином. Вони написали, що нашим медпрацівником буде Ісус, а Ісус, звичайно ж, великий цілитель!”

За п’ять хвилин у палату увійшов молодий хлопець в уніформі медсестри або, правильніше сказати, медбрата. Він простягнув нам руку і сказав: “Добрий день, мене звати Ісус!”

Його справді звали Ісус. Сам він родом був із Мексики, де ім’я Ісус настільки ж популярне, як у нас Іван! І між іншим він був справді гарним медбратом!

Одне ім’я – різні світогляди

То чи знаєте ви Ісуса? Ви, напевно, не знаєте того Ісуса, з яким я познайомився в лікарняній палаті 13 років тому, проте ви можете знати іншого Ісуса!

Коли там, у лікарні, я прочитав ім’я Ісус на дошці, я подумав, що йдеться про Ісуса, який жив 2000 років тому і був розп’ятий римлянами. У моєму розумінні існував тільки один Ісус – Ісус зі сторінок Нового Завіту.

Проте для мільйонів людей існує більш ніж один Ісус! Якщо ви живете в іспаномовній країні, звідки, наприклад, походив наш медбрат, тоді ви, найімовірніше, знаєте багато Ісусів! Ім’я Ісус може носити ваш батько, чоловік або двоюрідний брат!

Коли змішуються разом різні світогляди, люди можуть дуже легко потрапити в ситуацію, коли вони не розуміють одне одного. Тому нам дуже важливо при свідченні про євангельську звістку звертати увагу на питання світогляду.

Перешкоди світогляду

На семінарі “Добрий ґрунт” ми називаємо цю проблему “перешкоди світогляду”. Вона виникає тоді, коли ми намагаємося засвідчити про Євангеліє будь-кому, хто має світобачення чи погляди на певні речі, які не збігаються з нашими. І що більша ця відмінність, то гучнішими будуть перешкоди, про які ми говоримо.

Перешкоди світогляду заважають нам ясно передати Євангеліє

Наприклад, у слов’янському контексті, якщо ми ставимо такі запитання, більшість із людей розуміють, про кого йдеться.

  • Чи знаєте ви Іісуса?
  • Чи знаєте ви, що Ісус помер за вас?
  • А ви чули, що Ісус воскрес із мертвих?
  • Ви знаєте, що Ісус любить вас?
  • Я просто закоханий в Ісуса!

Ми розуміємо, що вони говорять про Ісуса, про якого розповідається в чотирьох євангеліях, про Ісуса, який жив дві тисячі років тому на Близькому Сході і був розіп’ятий римлянами! І якщо ви читаєте цей блог, то, найімовірніше, ви без зусиль розумієте, що ці люди говорять про новозавітного Ісуса – і все тому, що, вочевидь, ви багато в чому поділяєте їхній світогляд, і в такий спосіб ви можете легко і правильно зорієнтуватися в умовах навіть мінімального контексту.

Проте, читаючи приклад на початку цієї статті, ми розуміємо, що в іспаномовній культурі ім’я Ісус не обов’язково говорить про Ісуса в Новому заповіті. Можливо, цей приклад надто екстремальний, проте він дуже добре ілюструє суть питання. Якщо ви намагаєтеся розповісти про Євангеліє іншій людині, але й гадки не маєте про її світоглядні позиції, великі шанси того, що ви не зможете до неї донести деякі дуже важливі істини.

Вчіться визначати світогляди

На наших навчальних семінарах з євангелізму ми, зокрема, говоримо і про те, як навчитися визначати світогляди. Якщо ви можете визначити світогляд людини, з якою розмовляєте, то зможете точніше і доступніше для неї передати їй євангельські істини. Ви також зможете зорієнтуватися і зрозуміти, які можливі хибні уявлення про євангельські істини в неї вже сформувалися, і як ви можете допомогти цій людині усунути ці хибні уявлення.

Усе це, проте, означає, що ми повинні попрацювати для того, щоб визначити світогляди тих людей, яким ми свідчимо. Як же це зробити? Я пропоную вам кілька ідей:

  1. Будьте учнем
    • Кожен благовісник має бути учнем, який вивчає Слово Боже і вивчає людей. Має сенс витратити зусилля на те, щоб вивчити традиційні світоглядні типи, особливо ті, які найчастіше зустрічаються у вашій культурі. Ви можете ознайомитися з хорошим матеріалом, доступним на нашому сайті у форматі pdf, де пропонується короткий огляд основних категорій світоглядів.
  2. Будьте спостережливим
    • Ніщо так не важливо, як уміння бути уважним. У що людина одягнена? З якої вона країни? Чи згадала вона про якісь релігійні вірування? Хто його друзі? І багато іншого… Приділяючи увагу деталям, ви зможете краще зрозуміти світогляд вашого співрозмовника.
  3. Задавайте питання
    • Замість того щоб домінувати в розмові і нав’язувати людям євангельську звістку, навчіться їх залучати до розмови. Ставте доречні запитання про них, їхню сім’ю, роботу, переконання. Якщо людина розташована до того, щоб просто розмовляти, ви досить скоро зможете визначити її світоглядні позиції.

Тепер ви можете задавати питання

Тепер, коли ви визначили світоглядну позицію людини, ви можете запитати, чи знає вона Ісуса. А можете й не запитати. Наприклад, якщо ви з’ясували, що ваш співрозмовник за переконанням атеїст, не буде жодного сенсу говорити з ним одразу про Ісуса. Можливо, має сенс спочатку поговорити з ним про те, що є Бог, який створив небо і землю.

Якщо людина займає постмодерністську позицію, вам, можливо, слід поговорити про те, що не всі істини відносні, і що є й універсальні істини. В іншому разі немає жодного сенсу говорити їй про Ісуса – адже, згідно з її уявленнями, Ісус – всього лише “ваша істина”.

Якщо людина за переконаннями політеїст, то їй спершу слід пояснити, що на світі є всього один Бог. В іншому разі, якщо ви розповісте їй про Ісуса, людина просто додасть його до списку вже наявних “богів”.

Я сподіваюся, ви зрозуміли суть моєї думки. Правильно визначивши світогляд людини, ви зможете зрозуміти, звідки слід починати розмову про Євангеліє. Нічого не знаючи про світогляд свого співрозмовника, ви обов’язково десь промахнетеся і не донесете до нього сенс євангельської вістки. І ви не зможете знайти правильну відправну точку, звідки слід починати розмову з ним.


SHARE
Previous articleЛайфхаки для духовного зростання
Next articleМожете ли вы почувствовать Божье присутствие?
Рукоположений на пасторське служіння 2004 р. у церкві "Discovery" (Вашингтон, США). З 2007 р. живе і служить в Одесі, Україна. Закінчив програму "Бакалавр богослів'я" в Shasta Bible College, "Магістр богослов'я" в Northwest Baptist Seminary. Сім'я: Дружина — Крістіна та 5 дітей і одна онука. Любить писати, і часто пише статті англійською мовою на sukofamily.org.