SHARE

План, що й казати, був чудовий: простий і ясний, краще не придумати. Недолік у нього був тільки один: було абсолютно невідомо, як привести його у виконання.

Льюїс Керрол “Аліса в країні чудес”

Часто люди, які одружилися, відчувають себе в абсолютно незнайомій для них країні, яка абсолютно відрізняється від тієї, в якій вони жили раніше. І як показує статистика, вони абсолютно не знають, як жити в цій країні. Але про все за порядком…

Для того, щоб зрозуміти як молитися за сім’ю, потрібно визначити кілька істин: 

  1. Хто автор сім’ї?
  2. Що таке сім’я?
  3. Які проблеми сім’ї в Україні?

Де бере свій початок інститут сім’ї? Біблія дає чітку відповідь:

Усе через Нього постало, і без Нього не постало нічого з того, що постало.

ів. 1:3

Ісус Христос — початок усіх початків. Якщо Бог автор сім’ї, то що Він говорить про мету сім’ї? І знову Біблія нам допомагає:

І створив Бог людину — за Божим образом створив її; Він створив їх чоловіком і жінкою.

Бут. 1:27

Усіх, хто названий Моїм Іменем! Адже в Моїй славі Я його приготовив і створив, і його вчинив.

Іс. 43:7

З цих текстів видно, що сім’я — це союз чоловіка і жінки, укладений для Божої слави. Міцність сімейного інституту залежить від того, наскільки подружжя знає Бога, знаходить насолоду в Бозі, прославляє Бога і підкоряється Йому.

Однак, цей світ дає зовсім інше визначення сім’ї. Біблія говорить:

Адже все, що у світі, це: пожадливість тіла, пожадливість очей і життєва гордість; це не від Отця, а від світу.

1 Ів. 2:16

Усе, чим керується людина, живучи без Бога, це бажання задовольнити свою плоть, потішити око і похвалитися. Ці ж критерії, на превеликий жаль, стосуються і сім’ї. Сьогодні під вінцем наречений і наречена обіцяють один одному бути вірними в багатстві й бідності, у здоров’ї й хворобі, у горі й у радості, маючи на увазі тільки в багатстві, здоров’ї й радості.

Сьогодні найчастіше одружуються, щоб задовольнити свої фізичні потреби. Тому обирають собі майбутніх чоловіків і дружин на підставі їхньої зовнішності. Уми людей вражені обманом, що обкладинка дорожча за зміст. І яке ж настає розчарування молодят на другий місяць шлюбу, що жити їм доводиться не з тілом, а з характером. У когось мотив вибору супутника життя полягає лише в тому, щоб похвалитися своїм чоловіком (дружиною). Мовляв “подивіться кого я домігся (лась)”. І відповідно в центрі такого вибору я і моя слава.

До чого призводить таке мислення? Напевно ви дивилися фільми такого жанру як мелодрами. На чому зазвичай закінчується мелодрама? На весіллі, вірно? Зазвичай кажуть наприкінці: “і жили вони довго і щасливо…”, але чомусь цього у фільмі часто не показують. Сьогодні, щоправда, багато мелодрам уже навіть не закінчуються весіллям, а простим співжиттям. Приблизно так само відбувається і в житті. Сім’я зазвичай руйнується незабаром після весілля, тому що молоді так і не зрозуміли, що таке сім’я. Вони думали, що інша людина дасть їм бажане задоволення, тоді як задовольнитися людина може тільки Божою славою.

Саме через незнання Бога й абсолютну духовну мертвість в Україні дуже високий відсоток розлучень. У 2021 році, згідно з представленими Міністерством юстиції відомостями, відсоток розлучень в Україні досяг 60%, і цей відсоток невблаганно продовжує зростати. Немає точної статистики розлучень під час епідемії covid-19 та повномасштабної війни росії проти України, проте з’являється інформація про те, що кількість розлучень збільшилась вдвічі або навіть втричі. Люди так і не зрозуміли, як жити одне з одним в умовах близькості (ізоляція під час епідемії) і в умовах тимчасового поділу (через війну чимало дружин із дітьми виїхали за кордон). Кризи найкраще розкривають і показують основу сім’ї. Цікаво, що відсоток розлучень у західних областях України близько 30%, а в південних, центральних і східних — від 70 до 80%. Чому? Річ у тім, що на заході України велика концентрація церков. Нехай багато в чому ці церкви номінальні, проте, навіть такі церкви позитивно впливають на цінність сім’ї.

Що ж робити? Як урятувати сім’ю? Зверніть увагу на цитату в епіграфі цієї статті. Навіть вірні біблійні знання можуть не допомогти. З вірної теорії все починається, але не повинно на ній закінчуватися. Щоб врятувати сім’ю, потрібно спочатку знайти спасіння в Ісусі Христі. Необхідно почати з молитви покаяння у своїх гріхах перед Богом і прийняти Христа як Господа і Спасителя. Як зрозуміти, що я врятований? Життя починає змінюватися відповідно до слова Божого. Також змінюється моє ставлення до чоловіка (дружини). Я починаю йому (їй) служити, а не тільки бажати щось отримати. Також у сім’ї відновлюється правильний порядок:

Христос є головою для кожного чоловіка, для жінки голова — чоловік, а голова Христа — Бог.

1 Кор. 11:3

Молитва за сім’ю:

Господи, прости мені мої гріхи! Стань Господином мого життя і головним у моїй родині! Прости, що я використовував мою сім’ю заради свого задоволення і руйнував цим, як своє життя, так і життя інших. Молю Тебе, щоб наша сім’я знайшла Твою благодать, тому що без Тебе ми не можемо робити нічого! Нехай твоя слава і краса Твого імені буде видна в нашій родині! Амінь.