SHARE

Чи розпочали ви Новий рік з оновленим бажанням регулярно читати Біблію? Якщо так, то хочу представити вашій увазі деякі з небезпек, які можуть на вас підстерігати. Читання Писання безумовно корисне, але воно також може стати небезпечним, якщо ви необережні. Я не кажу про небезпеку, коли ваше життя перевертається з ніг на голову завдяки радикальним істинам, викладеним у Біблії. Це хороша небезпека, яка, я сподіваюся, наздожене кожного, хто читає Писання.

Небезпеки, про які я говорю, це реальні духовні небезпеки. Такі небезпеки найчастіше проникають у наше життя тихо й непомітно, поки раптом ми не помічаємо, що вони завдали великої шкоди нашому духовному життю. Ці небезпеки зводять “нанівець” ваші спроби до духовного зростання і залишають нас “духовно виснаженими”, незважаючи на примусову дієту, що складається з Писання.

Тому, перш ніж зануритися в глибини Біблії, давайте визначимо ці небезпеки і пошукаємо способи уникнути їх, щоб наше читання Біблії завжди було насиченим і життєдайним аспектом нашого духовного життя.

Небезпека № 1. “Поставити галочку”

Якщо ви – цілеспрямована людина, ця небезпека може знищити ваше духовне життя. Щоденне читання Біблії – це хороша мета, яка може стати шкідливою, якщо досягнення цієї мети стає нашою головною метою і мотивацією. Що відбувається, коли наші цілі в читанні Біблії підносяться в значущості над духовною мотивацією в читанні Писання? Ваше читання Біблії просто перетворюється на жахливу форму легалізму.

Ви можете сказати: “Я хоча б усе ще читаю Біблію щодня!”, на що я вам відповім: “Якщо ваша мета – “поставити галочку”, то це читання абсолютно нічого доброго вам не принесе!”

Таке читання Біблії може принести більше шкоди, ніж користі! Ви перетворили читання Біблії на легалістичну вправу, якою ви намагаєтеся догодити Богові (або намагаєтеся заспокоїти свою совість). Відзначити прочитані місця галочкою – це ніщо інше, як ритуал без будь-якої духовної значущості. Боже слово дуже чітко говорить про це: ви не можете досягти праведності, суворо дотримуючись правил. Чому? По-перше, тому що ви не зможете виконати всі правила, як би ви не старалися. По-друге, щойно ви перетворите таке заняття, як читання Біблії, на суто механічну вправу, воно відразу ж втрачає свою основну мету. Ви перетворили читання Писання на порожню вимову звуків і складів, які не мають сили змінити стан вашої вічної душі.

Як же можна уникнути небезпеки “галочки”?

Коли ми починаємо читання Біблії, ми повинні фокусувати свою увагу на своїй мотивації в читанні Писання. Нижче я навів пункти, що мотивують мене до читання. Це аж ніяк не повний список, і я впевнений, що ви можете додати до нього свої пункти.

Причины для читання Біблії:

  1. Щоб пізнати Іісуса (2 Тим. 3:15)
  2. Щоб зміцнити віру (Рим. 10:17)
  3. Щоб віддалятися від гріха (Пс. 118:11)
  4. Щоб визначити напрямок у житті (Пс. 118:105)
  5. Щоб веселити серце й отримати нагороду (Пс. 18:8-11)

Якщо ви пам’ятаєте про ці життєво важливі причини для вивчення Слова Божого щоразу, коли ви відкриваєте Біблію, вони допоможуть вам уникнути спокуси читання Святого Письма в щоденній гонитві за проставленням галочки у вашому списку справ. Нехай ці причини будуть постійно перед вами навіть під час самого процесу читання.

Поставте собі запитання: “Як ця дія допомагає мені краще пізнати Христа? Як вона зміцнює мою віру? Як вона засуджує мій гріх? Як вона задає напрямок моєму життю? Як вона приносить мені радість?”

Небезпека № 2. “Хибне почуття провини”

Ви прийняли рішення на початку року читати Біблію щодня. Ви присвятили себе читанню стількох-то розділів або вивченню Слова Божого стільки-то хвилин на день. І раптом якимось чином минає день, і раптом ви розумієте, що не читали ще Біблію. Вам соромно, ніби ви засмутили Бога і Він покарає вас за ваше упущення в читанні Писання.

Небезпека в помилковому почутті провини часто схожа на “галочку”: вона є результатом легалістичного або формального підходу до читання Біблії. Можливо, ви відчуваєте тиск з боку свого наставника з церкви, можливо, ви самі собі створили цей тиск. У будь-якому разі нам потрібно розуміти, що в Біблії немає чіткого правила щодо її читання. Немає в ній заповіді, яка говорить: “Читай Святе Слово щоранку з 7:30 – 8:00”

Бог не ставить перед нами певних цілей щодо часу дня, або кількості хвилин, або прочитаних глав на кожен день. У цих деталях ми маємо свободу вибору. Однак Бог спонукає нас намагатися вивчати Його Слово часто і з постійністю. Псалом 1 говорить про роздуми над Словом Божим день і ніч. Петро також каже, що нам потрібно прагнути Слова Божого, як новонароджений прагне молока (1 Пет. 2:2), а Павло закликає Тимофія вивчати Писання для того, щоб він міг стати “працівником бездоганним” (2 Тим. 2:15).

Нашою метою має бути бажання постійно поглиблювати своє розуміння Слова Божого, і одним зі способів досягнення цієї мети є читання Біблії, вивчення та роздуми. Однак це лише метод досягнення мети, а не сама мета! Ми не повинні перетворювати читання на формальний тягар для себе і для інших. Якщо ми пропустили один день, я не думаю, що Бог у небі каже: “Не можу повірити, що Кейлеб не прочитав сьогодні 5 розділів!!!”

Пам’ятайте, Ісус навчав, що Його тягар легкий і Його ярмо – благо (Мат. 11:29-30). Тож, замість почуття докорів сумління про пропущений день, просто якомога швидше поновіть читання, не тому що вас гризе почуття провини, а тому що ви хочете, щоб ваша віра зміцнювалася, ви хочете пізнавати Бога ближче й ближче з кожним днем!

Небезпека № 3. “Нездатність застосувати”

Одна з основних причин для читання Біблії – це бажання змінити щось у житті, а для того, щоб побачити ці зміни, потрібно щодня застосовувати істини зі Слова Божого до всіх сфер особистого життя.

Яков дає нам серйозну пораду:

Як 1:22: “Виконуйте Слово Боже, а не лише слухайте Його, бо інакше ви обдурюєте самі себе.”

Це здається легким завданням, але його не так просто здійснити, як може здатися на перший погляд. Ми, як занепалі люди, дуже любимо бути точними в застосуванні біблійних істин до життя інших людей.

Ми читаємо уривок з Писання і думаємо про себе: “Ось Іванові потрібно гарненько прочитати це місце, йому дуже потрібно зрозуміти, наскільки егоїстично він вчинив, купивши собі нову машину!”

Або

“Можливо, я надішлю смс-кою цей уривок Оксані, щоб вона зрозуміла, наскільки глибоко мене поранила, сказавши…”

Яке ж ясне розуміння Бог дав нам, коли справа стосується життя інших!

Проблема полягає в тому, що ми часто практично сліпі, коли справа доходить до застосування цих же принципів у своєму власному житті. Бойовий клич до того чи іншого застосування або дії в житті інших часто перетворюється на узагальнені й абстрактні духовні істини, коли розмова заходить про нас самих.

На запитання: “Що ти можеш застосувати з прочитаного сьогодні в Біблії у своєму житті?”, часто можна почути:

“Мені потрібно більше довіряти Богові” або “Я зрозумів, що маю бути більш дисциплінованим зі своїм часом” або “Бог показав мені, що я маю більше любити інших”.

Ці відповіді варті уваги, але вони досить розмиті, не мають визначеності, і часто залишаються без застосування в нашому житті. Зауважте, що автор послання до Євреїв говорить про силу Божого Слова:

Євр. 4:12-13: “Бо Слово Боже — живе й діяльне, і гостріше, ніж будь-який двосічний меч. Воно здатне відтинати душу від духу, та судити найпотаємніші помисли й наміри. Воно проникає аж до суглобів, аж до мозку кісток. І немає нічого у цьому світі, щоб могло б сховатися від Господа: все на світі явне й відкрите перед Його очима. Йому ми й звітуватимемо про наше життя.”

Дозволити Слову Божому глибоко копнути в глибини нашого серця або розкрити таємні та виплекані гріхи, вказати нам на наші недоліки, розкрити наші минулі рани – все це дуже неприємно, і наша людська натура намагатиметься зробити все можливе, щоб уникнути цього. Гарне біблійне застосування обов’язкове для християнина. Ми повинні до цього прагнути, вивчаючи Слово Боже щодня. Якщо ми не пильні в цьому завданні, то ми незабаром знову повернемося до розмитого застосування в особистому житті й Боже Слово втратить Свою силу, яка здатна змінити серце людини.

Ось кілька порад про те, як застосувати Слово Боже конкретно й особисто:

  1. Наближайтеся до Слова Божого з лагідним і скрушеним серцем (Пс. 51).
  2. Просіть Бога випробувати вас і вести вас (Пс. 138:23-24).
  3. Проводьте час у роздумах над істинами, які ви прочитали, і постарайтеся знайти їм конкретне застосування.

Небезпека № 4. “Метод особистого одкровення”

Хтось одного разу сказав, що Слово Боже – це лист любові до вас. Це звучить дуже мило і було б чудово, якби це було так насправді, проте це не так. Не побивайте мене камінням, дозвольте мені пояснити. Розумієте, Біблія не написана особисто мені чи вам, вона не є особистим одкровенням Бога саме для нас. Так, Бог думав про вас, коли він надихнув авторів Писання, проте кожна з книжок має свою певну аудиторію, яка жила в певний період в історії та мала певну культуру.

Те, що ми знаходимо в Біблії, не є “листом любові” до нас, а збірка різних літературних жанрів, адресованих різним народностям, які жили в різні періоди в історії людства. Зробити з Біблії особисте одкровення, призначене тільки для мене, – це дуже егоїстичний маневр і невірний метод розгляду Божого одкровення людству.

Відкриваючи кожну нову книгу Писання, візьміть гарний коментар і прочитайте вступ до цієї книги. Така вправа допоможе вам краще зрозуміти час, культуру, автора, аудиторію, якій це було написано, та особливі проблеми, що обговорюються в цій книзі. Незважаючи на те, що Біблія не є “особистим одкровенням” для вас, застосування її істин корисне в житті кожного, хто її читає.

Небезпека № 5. “Невміле читання”

“Невміле читання” – це читання Біблії без конкретної системи або плану, це схоже на спробу пройти з пункту А в пункт В без карти і компаса. Замість того, щоб просуватися вперед, ви просто даремно витрачаєте час, блукаючи то в одному, то в іншому розділі Писання.

Навіщо ж вам потрібен план? Якщо ваша мета – духовне зростання і справжні зміни в житті, тоді вам важливо бути відкритим усій істині Божого Слова. Проведення всього свого часу, читаючи одну або кілька книг Писання, дасть вам спотворене уявлення про Боже загальне одкровення. Без певного плану дій ми зазвичай намагаємося читати ті книжки Біблії, які найцікавіші та найприємніші для нас, і уникаємо тих книжок, які складно зрозуміти, або які викривають нас у нашому гріху.

Я рекомендую список планів для читання звідси

Небезпека № 6. “Побіжно по поверхні”

Дуже часто щоденне читання стає нічим іншим, як ковзанням по поверхні. Ми не хочемо витратити зайвих пару хвилин, щоб копнути глибше, щоб краще зрозуміти, про що уривок говорить насправді. На жаль, ми звикаємо читати й чути певні вірші з Біблії, думаючи, що вже знаємо, про що в них ідеться, ми вважаємо, що знаємо всі відповіді й знаємо всі значення. Іноді ми читаємо мимохідь навіть найзнайоміші тексти Писання, а іноді ця доля спіткає важкі й нудні місця.

Якщо ви помітили, що починаєте читати “побіжно”, прочитайте ці поради від Нэнсі Гатрі як розглядати такі уривки.

Якщо ви починаєте читати побіжно знайомі вірші Біблії, то я б порекомендував вам зупинитися і поставити собі кілька запитань про цей уривок.

Поставте собі запитання:

  • Хто тут головний герой?
  • Що відбувається і чому?
  • Як те, що відбувається, стосується контексту?
  • Що цей текст говорить про характер Бога?
  • Що цей текст говорить про людину?
  • Як би я відреагував на таку ситуацію?
  • Який би вигляд ця історія мала в сучасному суспільстві?

Ці та багато інших запитань разом із гарним посібником з вивчення Біблії допоможуть вам побачити знайомі місця Писання в новому світлі.

Небезпека № 7. “Абстрактне читання”

Я частенько ловлю себе на цій останній небезпеці. Сповіщення вискакує на екрані телефону, і механічно я читаю його, одразу вирішую написати швидку відповідь, і раптом за 15 хвилин я розумію, що в мене вже не лишилося часу, а я щойно почав читати Біблію… Іноді в цьому винна не технологія, а блукаючий розум. Зазвичай я читаю Біблію вранці й іноді мій мозок починає думати про те, що мені потрібно зробити за день і як це все встигнути.

Яке ж рішення можна знайти для цієї проблеми? Проблема сучасних технологій набагато простіша, ніж проблема блукаючого розуму. Якщо ваш телефон відволікає вас, віднесіть його в іншу кімнату або поставте його на режим “не турбувати”, поки ви читаєте Біблію.

А якщо говорити про блукаючий розум, то дозвольте представити вам кілька порад:

  1. Молитва: прохання Бога конкретно сфокусувати ваш розум, перш ніж почати читання, є не тільки сильною молитвою, а й гарним нагадуванням вам, що ваш розум має зараз перебувати на Слові Божому.

  2. Часто блукаючий розум є результатом занепокоєння і переживань про сьогоднішній день. Прийміть рішення віддати ці занепокоєння Господу перед початком читання і вірте в Боже всевладдя.

  3. Знайдіть місце і час, коли вас будуть найменше відволікати. Для мене це час рано вранці на кухні, якомога далі від родини. Ви самі маєте знайти час і місце, яке найкраще підходить вам.