11 способів упорядкувати читання Біблії цього року

SHARE

Можливо, минулого року у вас було кілька невдалих спроб систематизувати читання Біблії, і цього року ви маєте намір постаратися, щоб ваші зусилля увінчалися успіхом. Починати новий рік з такими намірами гідно будь-якої похвали, проте надто часто ми зазнаємо поразки на шляху досягнення наших духовних цілей. Я хотів би навести 11 способів, як ви могли б собі допомогти впорядкувати читання Біблії в цьому році.

Я не претендую на те, що будь-які з наведених нижче пунктів є таємницею, яка забезпечить вам успіх на даній ниві. Однак, я можу сказати, якщо ви застосуєте хоча б кілька порад, у вас буде набагато більше шансів не випасти з плану читання Писання протягом усього року.

Отже, ось ці 11 способів упорядкувати читання Біблії у новому році:

1. Знайдіть товариша, з яким ви б могли читати Біблію разом

Підзвітність може допомогти вам триматися раніше наміченого курсу, але ще краще, ніж підзвітність вам допоможе друг, з яким ви могли б підтримувати зв’язок і який заохочував би вас і забезпечував додаткову мотивацію продовжувати регулярно читати Біблію. Безперечно, цей принцип діє і у зворотний бік: зі свого боку вам також потрібно буде навчитися надихати вашого друга і допомагати йому залишатися в режимі читання Біблії.

2. Почніть вести щоденник

Формулювання думок письмово допомагає їх упорядкувати. Крім того, ви будете наочно бачити свій відгук на читання Писання. Звичайно, ви можете весь рік читати Біблію без будь-яких додаткових записів – і це буде в будь-якому випадку чудово – проте після цілого року ведення щоденника ви самі знайдете дуже цінним переглянути свої записи та простежити, як розвивалося ваше духовне життя. Ви побачите, які уривки Писання вам особливо допомогли, де ви відчували труднощі, і як Бог провів вас через них.

Ведення щоденника також може допомогти вам зробити ще один крок: розмірковувати над прочитаним, аналізувати своє життя у світлі Слова Божого та застосовувати його істини до себе.

3. Підберіть для читання Біблії час, коли ви почуваєтеся бадьорим

Повірте мені: ви багато втрачатимете, якщо читатимете Біблію в напівсонному стані. Я це знаю тому, що сам через це проходив. Ви зовсім не повинні читати Біблію у певний час дня тільки тому, що так роблять всі. Особисто мені допомогло проаналізувати, у який період доби я відчуваю себе досить бадьорим і перенести читання Біблії на цей проміжок.

4. Відпочивайте

Нехай це і прописна істина, але я її все одно повторю. Чи ви помічали, як пильнуєте додаткових 30 – 60 хвилин пізно ввечері для того, щоб не пропустити вашу улюблену передачу по телевізору, і як це впливало на читання Біблії наступного дня? У мене таке було, і я знаходив цю ситуацію дуже поганою. Я виявив, що коли я в якийсь день пропускаю читання Біблії, то найчастіше саме тому, що напередодні не встиг вчасно лягти спати. Звідси мораль: відпочивайте як слід, і наступного дня ви будете у досить свіжому стані, щоб читати Біблію.

5. Не розсіюйте свою увагу

Дуже часто ми читаємо Біблію тому, що знаємо, що маємо це робити. Я знаходжу корисним завжди запитувати себе: “Чому я це роблю?”. і “Яку користь я хочу з цього отримати?” Ці питання не лише забезпечують мене додатковою мотивацією, а й допомагають спрямовувати моє читання. Я читаю Біблію не для галочки, а для того, щоб дізнатися про Бога ближче, служити Йому краще і вірити в Нього глибше.

6. Не грайте у гру “я страшенно винен”

Давайте будемо чесні: з приводу читання Біблії ми можемо вдаритися у справжній легалізм, і якщо ми не матимемо цього на увазі, то замість користі ми завдамо шкоди нашому духовному зростанню. Немає нічого гіршого, ніж підходити до Слова Божого із серцем, обтяженим легалістичним мисленням.

Пам’ятайте: у тому, що ви пропустите день без читання Біблії, немає гріха. Таке трапляється навіть із найкращими з нас. Наше життя не завжди підвладне нашому контролю. Тому, якщо у вас випав один день, відновіть читання Святого Письма з того місця, де ви зупинилися. Не варто займатися самобичуванням, натомість попросіть Бога про благодать для вас і якнайшвидше пориньте в Слово Боже знову.

7. Плануйте читання Біблії

Коли я говорю “плануйте читання Біблії”, я маю на увазі дві речі. Вам дійсно варто читати Біблію, згідно із заздалегідь складеним планом. Ви можете вибрати один із них тут.

Крім цього, існує ще один аспект планування: ваш щоденний розпорядок дня, що обрамляє час вашого читання Писання. Плануйте свій день напередодні, щоб ви могли забезпечити читання Біблії. Ви повинні знати, коли і де ви це робитимете. Вам потрібно за день до того звільнити цей час і місце і навіть приготувати Біблію.

8. Розкажіть іншим про те, що ви регулярно читаєте Біблію

Мені дуже допомагає, коли я говорю про це з моєю дружиною. Крім того, вона також є моїм товаришем з читання Біблії, і тому ми часто разом обговорюємо прочитане. Буде корисним, якщо ваша дружина чи чоловік, діти чи батьки знатимуть про ваші читання Писання – таким чином вони будуть обізнані про те, коли ви зайняті читанням і, відповідно, коли вас не варто відволікати на інші справи. Крім того, дивлячись на вас, вони самі можуть захотіти почати регулярно читати Біблію.

9. Зведіть відволікаючі моменти до мінімуму

Якщо чесно, цей пункт представляє для мене певні труднощі. Мою увагу навперебій відволікає одразу багато речей. Тому на час читання Біблії відключіть телефон та соціальні мережі, відкладіть усі справи і сконцентруйтеся на тому, щоб почути, що Бог хоче сказати зі сторінок Писання.

10. Зробіть читання Писання недовгим та простим

У тому, щоб читання Біблії було простим є особливий сенс і перевага. Я зустрічав людей, які відчувають провину, якщо вони не могли щодня вранці приділити читання Писання цілу годину. Безперечно, в цьому немає нічого поганого, і якщо у вас є час, ви повинні це робити. Проте багато людей знаходять такий режим надзвичайно складним. Я виявив, що 25 хвилин кожного дня цілком достатньо для того, щоб почитати Біблію (і в такому режимі прочитати її протягом року), помолитися і навіть коротко викласти на листі деякі думки.

За великим рахунком, вам нічого не потрібно, крім Біблії і, можливо, блокнота і ручки. Не ускладнюйте практику читання Біблії, зробіть так, щоб скрізь і будь-коли ви могли її почитати.

Якщо у вас немає цих 25 хвилин, скористайтеся тим мінімумом часу, який ви маєте. Навіть якщо ви не прочитаєте весь раніше запланований текст, прочитайте стільки, скільки можете. Краще менше ніж нічого.

11. Спробуйте слухати аудіо-Біблію

Нарешті, я також знаходжу корисним слухати Біблію. Якщо вам зручний такий варіант, спробуйте прослухати Біблію за рік Петра Цюкало. Я помічаю, що іноді, коли слухаю, краще розумію текст. Крім того, ви можете слухати Біблію, коли ви йдете чи їдете, у цьому сенсі це дуже зручний варіант. А іноді, коли у мене виходить, мені подобається слухати Біблію і при цьому читати її. Таким чином, я і слухаю, і читаю одночасно один і той самий уривок Святого Письма.

Питання: а що допомагає вам краще організувати практику читання Писання?


3 COMMENTS

  1. Лучшим временем исследования Писания, в моей жизни был режим. Но он был выработан не мной а ИК в которой я находился, как не странно но это было лучшее время. Сейчас я уже 4-й год на “свободе” но такого воодушевления подобного тому нет.

    • Спасибо за ваше свидетельство, Олег. Конечно, когда мы находимся в стесненных обстоятельствах, Бог по особому дает благодать. НО испытание свободой никто не отменял, в ней сокрыты огромные возможности и большие искушения. Благословений!

Comments are closed.