SHARE

Великий живіт, червоний костюм і мішок подарунків для дітей, ви, напевно, знаєте про кого я пишу — Санта-Клаус. Для багатьох людей він — кумедна частина сучасного фольклору, але всі ми знаємо, що він вигаданий. Однак що, якщо я скажу вам, що Санта-Клаус – не повністю вигаданий персонаж. Він заснований на реальній людині на ім’я Святий Миколай Мирлікійський. Він жив з 270 по 343 рік нашої ери, і правда про його життя дивовижна і значуща для нас сьогодні!

В Україні святий Миколай особливо шанується і має своє свято 19 грудня за юліанським календарем і 6 грудня за григоріанським календарем. Проте мало хто знає подробиці його життя. Є кілька стародавніх розповідей про його життя, які дають нам гідні приклади сильної віри і посвячення себе Ісусу Христу.

Він був проти корупції

Святий Миколай рятує від смерті трьох невинних (1888), карнтина Іллі Рєпіна.

Найраніший текст про Святого Миколая взято з документа близько 400 р. н.е. під назвою “Історія трьох полководців” (Praxis de Stratelatis). Тут ми читаємо про те, як святий Миколай врятував від обезголовлення трьох невинних чоловіків.

Святий Миколай, який утік, знайшов перед катом, який підняв меч, чекаючи пришестя святої людини, безліч народу. Коли Миколай підійшов до місця сповідників Христових, то знайшов трьох чоловіків з обличчями, покритими лляними пеленами. Їх поставили на місце зі зв’язаними за спиною руками. Вони схиляли коліна і схиляли голови, чекаючи смерті.

У цей момент святитель Миколай – як написано: “Праведні, як лев, упевнені в собі.” (Приповісті 28:1, Свята Біблія: Сучасною мовою) – безстрашно вихопив у ката меч і кинув його на землю. Звільнивши людей від ланцюгів, він повів їх із собою в місто.

Історичний документ “Історія трьох полководців”

Святий Миколай хоч і врятував чоловіків, але не зупинився на цьому!

Спустившись у преторію, він відчинив двері і увійшов у присутності Євстафія Пресес (намісника). Пресес, почувши від варти про те, що трапилося, підійшли вшанувати святу людину. Але раб Божий Миколай відвернувся від нього зі словами: “Блюзнірський кровопролитник! Як ти смієш протистояти мені, спійманому в стількох багатьох і таких злих справах! Я не пощаджу і не пробачу тебе, але могутній імператор Костянтин дасть знати про вас – скільки і наскільки серйозні гріхи, на яких вас викрито, і яким чином ви керуєте своєю князівською префектурою”.

Тоді Євстафій Пресес упав на коліна і благав його: “Не гнівайся на раба твого, пане, але кажу правду, що не я винен, а глави держави Євдоксій і Симонід”.

Проте святий чоловік відповів: “Це зробили не Євдоксій і Симонід, а срібло і золото”. Бо святий чоловік дізнався, що Пресес мав отримати понад двісті фунтів срібла, щоб стратити громадян за злочини. Проте, сам святий, після того як армійські офіцери переконливо висловилися на користь Пресеса, дарував йому прощення, щойно звинувачення, які Пресес висунув проти цих трьох осіб, були зняті.

Історичний документ “Історія трьох полководців”

Яку праведну мужність мав святий Миколай, щоб протистояти такій могутній людині за її зіпсованість. Він не лише врятував життя трьом чоловікам, а й поклав край корупції, яка призвела до їхнього хибного засудження.

Пр 15:27: “Хто ласий до наживи, той руйнує власний дім, а хто ненавидить хабар, той житиме.”

Приповісті 15:27 (Свята Біблія: Сучасною мовою)

Нам потрібно більше людей, подібних до святого Миколая, сміливих, як леви, і тих, хто боїться Бога більше, ніж людей, що володіють владою і становищем!

Він був щедрий до бідних

“Святий Миколай”, Ярослав Чермак, Празька художня галерея

Святий Миколай народився в заможній сім’ї, але обидва його батьки рано померли, залишивши йому велику спадщину. Замість того, щоб використовувати успадковані гроші для власної вигоди, він вирішив роздати більшу частину того, що в нього було, бідним. Одного разу святий Миколай почув про чоловіка, який мав трьох дочок і впав у злидні. Цей чоловік збирався відправити своїх доньок у бордель тільки для того, щоб у них була їжа. Своєю щедрістю святий Миколай врятував усю цю сім’ю:

Бо коли він дізнався про становище, чоловік, який був і який виявився всечесним і істинно вірним управителем Господнім, замислився в розумі своєму над такою сповненою допомоги порадою Соломона: “Людину, яка доброхоче дарує, любить Бог” (Притчі 22:8), і “Милосердного благословляю, тому що він дає бідному від хліба свого” (Притчі 22:9). І звідти ж – потрапляючи точно в ціль: “Рятуй узятих на смерть” (Притчі 24.11). Щедро пожертвувавши свої власні кошти, Миколай став знаряддям їхнього захисту, і він врятував їх, хоча їх уже вели на розпусну смерть.

Миколай бажає своїми грошима допомогти цьому чоловікові і відвести його з доньками від ганебної і безчесної справи, яку, по суті, вже було вирішено за них, – і що він робить? Він не з’являється йому особисто і не говорить про подарунок або про будь-який інший вид допомоги, тим самим звільняючи його від сорому, і водночас старанно дбаючи про те, щоб не вихвалятися своєю доброчинністю. Кинувши вночі через вікно будинку мішечок з великою сумою золота, він швидко поспішив додому.

Історичний документ “Історія трьох полководців”

Ймовірно, звідси й пішла легенда про Санта-Клауса з великим мішком подарунків. Проте наскільки ж краща правдива історія! Святий Миколай тихо пожертвував родині, яка справді потребувала. Адже це діяння істинної християнської любові та самопожертви!

Святий Миколай вірив в Ісуса

У чому причина сміливості та щедрості святителя Миколая? Я думаю, це тому, що в нього була сильна і справжня віра в Ісуса Христа як у свого Спасителя і Господа! Сумно, що сьогоднішній Санта-Клаус не має нічого спільного з вірою. Насправді, головний приклад святителя Миколая – це його віра в Ісуса Христа! Саме віра святого Миколая в Ісуса спонукала його жити праведним життям. Святий Миколай знав, що Ісус теж був сміливим, коли протистояв розбещенню фарисеїв! Він також знав, що Ісус щедрий: він щедро віддав своє життя за кожного з нас, коли помер за наші гріхи на хресті!

Відзначаючи день Святого Миколая та Різдво, нагадуймо собі про важливість справжньої особистої віри в Ісуса Христа, яка не тільки дає нам порятунок, а й робить нас сміливими та щедрими, як Святий Миколай!