SHARE

Уявіть, що у вас день народження, а вас не покликали. Гості мали вас на увазі, зібралися, поїли – і по домівках. Як вам така ситуація? Щось подібне відбувається в нас у країні на Різдво. Головний герой цього свята – Ісус Христос, Якого, на жаль, лише мають на увазі…

Христос загубився серед 12 страв, які заведено готувати в це свято. Слов’яни обожнюють традиції. Традиція – це офіційно схвалена звичка. Що якщо наша звичка далека від істини?

Про що каже Різдво?

Будь-яке свято про щось говорить. У Біблії написано:

Багато разі́в і багатьма́ способа́ми в давнину́ промовляв був Бог до отців через пророків, а в останні ці дні промовляв Він до нас через Сина…

До Євреїв 1:1-2 (Біблія в пер. Івана Огієнка)

У народженні, житті, смерті та воскресінні Свого Сина Ісуса Христа Бог бажає нам щось сказати. Для того, щоб зрозуміти, що конкретно Бог сказав нам через Свого Сина, нам необхідно прочитати послання до Євреїв далі:

Він був сяєвом слави та образом істоти Його, трима́в усе словом сили Своєї…

До Євреїв 1:3 (Біблія в пер. Івана Огієнка)

По-перше, Бог говорить про Себе. Бог – це не просто безособова сила, яка все створила і пішла. Бог – жива Особистість, Яка має велике бажання спілкуватися зі своїм творінням. У той час як у різних культах люди бажають стати богами, у християнстві Бог приходить до нас і стає людиною. До речі, це і відрізняє християнство від інших віровчень, і доводить його істинність. З тими, кого любимо, ми бажаємо стати максимально близькими. Так і Бог побажав стати максимально близьким із нами, ставши одним із нас. Бог не ховається. Його можна пізнати в Ісусі Христі, Який є “образом істоти Його”. Візуалізація – найкращий спосіб передачі інформації. Наш Господь геніальний!

По-друге, Різдво Ісуса Христа говорить про нас. У продовженні Євр. 1:3 написано:

…учинив Собою очи́щення наших гріхів, — і засів на прави́ці величности на висоті.

До Євреїв 1:3 (Біблія в пер. Івана Огієнка)

Усе, що говориться в цьому тексті про нас, пов’язано з нашими гріхами. На початку 20 століття редактори лондонської газети “Таймс” попросили відомих письменників написати по одній статті на тему про те, що не так із цим світом. Гілберт Честертон був лаконічним: “Милостиві государі, я. Щиро ваш, Гілберт Кіт Честертон”. Мало хто сперечається з тим, що ми гріховні. Але ми свято віримо, що самі витягнемо себе з цього болота, як барон Мюнхгаузен. Однак факти – річ уперта. Історія людства не перестає фіксувати військові дії на рівні держав, не кажучи вже про міжособистісні конфлікти. До речі, якщо ми візьмемо історію людства (близько 6000 років) як одну добу (24 години), то ми побачимо, що люди не воювали всього одну годину. Мораль — не наш “коник”. Прихід Бога в цей світ був не одним із варіантів вирішення проблеми гріха, а єдиним. Різдво говорить про те, що самі ми не можемо змінитися докорінно. Якщо годинник ламається, потрібен годинникар.

Серце людини, як говорить Святе Письмо, “лукаве понад усе і вкрай зіпсоване” (Єр. 17:9), а дослівний переклад звучить приблизно так: “ставить підніжку і невиліковно хворе”. Я часто ставлю людям запитання: “Для чого приходив Ісус?” Іноді мені відповідають: “Щоб показати гарний приклад життя”. Однак нам недостатньо просто вірних знань і гарного прикладу життя. В іншому разі Христу не потрібно було б приймати таку страшну смерть.

Повернемося до ілюстрації, яку я наводив на самому початку цієї статті. Кого чекають на іменинах? Набір гостей може бути різний, але головний герой іменин – це іменинник. Без нього це свято втрачає свою цінність. Що відбувається у нас в країні на Різдво? Зазвичай цього дня влада затверджує державний вихідний, тому Різдво – гарний привід зібратися разом із сім’єю за великим столом, на якому має бути рівно 12 страв. Для когось це черговий привід напитися, що в Україні є гріхом вельми популярним, бо наш народ вживає 8 літрів чистого спирту на душу населення на рік. Загалом день народження Ісуса Христа проходить без Нього.

Рождество со святыми Франциском и святым Лаврентием, Караваджо, 1609 г.

Що ми подаруємо Іісусу?

Зазвичай на день народження ми даруємо подарунки імениннику. Але день народження Ісуса Христа – незвичайне свято, тому що Ісус – незвичайна Особистість. Одна з моїх родичок дуже багата. Одного разу, коли я був ще студентом, вона запросила мене на день народження. Я годинами бродив магазинами, намагаючись щось купити людині, у якої все є, на мій скромний бюджет. Тоді я купив якусь непотрібну дрібницю, якої у неї точно не було. Але ця ситуація мене навчила того, як важко зробити подарунок людині, яка живе в матеріальному достатку.

А що ми можемо подарувати Богові? Боже слово говорить, що:

Господня земля, і все, що на ній, вселе́нна й мешка́нці її.

Псалом 23:1 (Біблія в пер. Івана Огієнка)

Що ми можемо подарувати Ісусу Христу, у Якого дійсно є все? Здається, що нічого. Проте все ж Біблія згадує один подарунок, який приємний Богові:

Жертва Бо́гові — зла́маний Дух; серцем зла́маним та упоко́реним Ти не погордуєш, Боже!

Псалом 50:19 (Біблія в пер. Івана Огієнка)

Покаяння в наших гріхах, прийняття Ісуса Христа як нашого Господа і Спасителя, розбиття і смирення нашого серця перед Ним – ось подарунок, угодний Богові! По суті, на день народження Ісуса Христа найкращим подарунком Йому буде прийняття Його спасіння! Дорогий друже, хто знає, може, сьогодні саме той день, коли ти хотів би зробити такий подарунок Богові?