SHARE

Погляньмо на різдвяні події перших днів очима людини на ім’я Йосиф. Саме він є одним із головних учасників цих подій. Різдво починається з надприродного втручання в життя звичайних людей. Так, наприклад, Марія бачить ангела, який повідомляє їй про майбутнє народження незвичайного Немовляти. Потім Бог не перестає Своє активне втручання в процес народження Немовляти; тільки тепер усі вказівки отримує не Марія, а її наречений, Йосиф. Його роль протягом різдвяної історії змінюється; він немовби проходить різні етапи, які ми спробуємо розглянути в цій статті.

1. Спостерігач

Народження Ісуса Христа відбулося так. Коли Його мати Марія була заручена з Йосифом, перш ніж вони зійшлися, виявилося, що вона мала в лоні від Духа Святого. А Йосиф, її чоловік, будучи праведним і не бажаючи її ославити, вирішив таємно відпустити її.

Мт. 1:18-19

Йосиф поки що не є учасником цієї історії — він, скоріше, спостерігає за тим, що відбувається, сповнений нерозуміння. Його більше турбує доля Марії та її подальше життя. Він не може придумати нічого кращого, як не розголошувати про те, що трапилося і таємно відпустити Марію. Йосиф залишається спостерігачем і не збирається ставати частиною цих подій епохального значення. По-людськи, це те найменше, що він міг зробити для Марії — залишитися осторонь.

2. Участь і відповідальність

…ось Господній ангел з’явився йому вві сні, кажучи: Йосифе, сину Давидів, не бійся прийняти Марію, дружину свою, бо зачате в ній є від Духа Святого. Вона ж народить Сина, і даси Йому ім’я Ісус, бо Він спасе Свій народ від його гріхів…Прокинувшись від сну, Йосиф учинив так, як наказав йому Господній ангел, і прийняв свою дружину.

Мт. 1:20-21, 24

Усе це тривало доти, доки Бог не проговорив до Йосифа уві сні з конкретним керівництвом для нього. Після цього ми вже не бачимо ані хвилини сумнівів і коливань. Йосиф виконує Божі повеління без найменшого сумніву. Потрібно йти до Вифлеєму — йде, бігти до Єгипту — біжить. Як? Куди? На який час? Нічого не ясно. Йосиф повинен подбати про Марію і Немовля в найекстремальніших умовах. Можна припустити цілу низку запитань з боку Йосифа. Чому найважливіше Немовля на світі має долати такий складний шлях своєї появи на світ? Чому взагалі йому випала честь стати частиною такого незвичайного сімейства? Можна припускати багато різних запитань, однак у цій історії їх немає — як і немає жодного опору чи хвилювання з боку Йосифа. Схоже, що цей чоловік впорався зі своїм завданням. Він був запорукою спокою і розради для Марії з Немовлям. Поруч із ним їй було не страшно йти цим шляхом. Більше ангелу не потрібно приходити й говорити Марії — “не бійся”. Тепер її ангелом став її чоловік. Саме з ним говорить Бог, а він беззаперечно Його слухає.

3. Виконання місії

Востаннє Йосиф отримує керівництво від Бога та повертається з Єгипту. Він продовжує виконувати свою роль, передаючи Ісусу знання ремесла. Однак на сторінках Біблії він дедалі більше й більше відходить у тінь. Одного разу, бувши підлітком, Христос залишиться в Храмі, й тоді Йосиф почує про завершення своєї місії. 

Він відповів їм: Чому ж ви шукали Мене? Хіба ви не знали, що Мені треба бути при справах Мого Отця? Та вони не зрозуміли тих слів, які Він їм сказав.

Лук. 2:49-50

Христос назве храм — домом Свого Отця. Він вкаже своїм батькам на своє призначення та місію. На цьому етапі Йосиф більше не з’являється на сцені, й тільки люди називатимуть Христа “сином теслі”.

Різдво в моєму житті

Йосиф не був просто активним учасником Різдва. Йосиф підкорявся Богові, тому що вірив Йому. Саме віра Йосифа Божому Слову спонукала його стати активним учасником Різдва!

Якщо ви хочете взяти активну участь у Різдві, ви маєте почати з активної віри в Ісуса Христа як Єдиного, Хто може пробачити ваші гріхи й дати вічне життя. Віра в Євангеліє — це те, що мотивує нас брати активну участь у Різдві. Іноді достатньо просто бути поруч: на дорозі, в укритті або в окопі, — але точно бути там, де вказує Бог.


SHARE
Previous articleПараноїдальний цар
Next articleБлаженні вбогі духом
Батько трьох дівчаток і люблячий чоловік. Служитель у своїй сім'ї та пастор церкви "Відродження" в м. Київ. Магістр у галузі релігієзнавства. Наразі проживає у Великій Британії, здійснюючи місіонерсько-пасторське служіння серед українських біженців. Є координатором проекту в центрі благовістя та учнівства.