SHARE

Хтось сказав, що вірші — це маленькі проповіді. До віршів я завжді був байдужий, але у Господа були інші плани. Коли я прийшов до Христа у 2014 році, Він дав мені нове серце, і з ним дав велике бажання славити Його віршами. Спочатку вірші були дуже великими. Потім в Одеській Богословській Семінарії я познайомився з моїм майбутнім духовним наставником Олексієм Дунаєвим. На мій подив він теж писав вірші і в нього вже була збірка віршів “Серцебиття мрії”! Завдяки повчанням, які Олексій мені з любов’ю давав, мої вірші стали більш ємні та змістовні. Тоді я зрозумів що означає:

Залізо гострить залізо, так і людина, спілкуючись з ближнім, стає гострішою.

Приповістей 27:17 (Свята Біблія: Сучасною мовою)

Ця збірка віршів – це надлишок мого серця. В цих віршах можно прочитати про декілька років мого жіття. Багато віршів були написані зі сльозами, деякі — від неймовірної радості, знайденої у Христі. До речі саме пошук радості підвів мене до Христа. По мірі своїх можливостей, я спробував багато радостей у житті, але задоволення так і не знайшов. Коли Бог народив мене згори, я відчув таку втіху, яку ніколи не переживав і тоді народилися такі строки:

За счастьем у людей погоня,

Все ищут райские места,

Но мало тех, кто ясно понял —

Патент на радость у Христа.

Колись відомий фізик і математик написав:

Тільки Бог може заповнити вакуум у серці кожної людини. Ніщо зі створеного людиною цей вакуум заповнити не може. Тільки Бог, Якого ми пізнаємо через Ісуса Христа, заповнює цю порожнечу.

Блез Паскаль “Думки”

Також Святе Письмо каже нам через царя Давида:

Навчи мене життя прожити! З Тобою поряд бути — для мене це велика насолода! А при Твоїй правиці іти — то вже для мене щастя навіки!

Псалом 16:11 (Свята Біблія: Сучасною мовою)

Як ви вважаєте, скільки в царя радощів? Давід міг купити те, на що ми можемо працювати все життя. Але при всіх своїх великих можливотях, він каже, що найвища насолода в Бозі.

Окрему увагу я хотів приділити трьом притчам, які знаходяться вкінці збірки: “Притча про любов”, “Бартер с Духом”, “Історія одного воїна”. Притча — це видумана історія, яка пояснює якусь моральну істину. Я спробував трохи наблизитися до тих історій, які не зовсім розкриваються в Святому Письмі, тому, звісно, вони несуть більш художній характер, аніж богословський.

Притча про любов

Мені завжди була цікава тема зумовленості (напередвизначення). Я бився головою об стіну абсолютного Божого суверенітету, коли не міг зрозуміти яким чином у Бога сполучається Його суверенітет і людська відповідальність. Це привело мене до того, що богослови називають тайною і вона дуже мене змирила. І тільки у точці смирення я побачив красоту Божого обрання. Вся справа в тому, що Бог не просто обрав нас, а зробив це саме в Іісусі Христі:

Ми знаємо, що Бог у всьому підтримує тих, хто любить Його, хто покликаний згідно з Його волею. Бог знав тих людей ще до створення світу. Тож Він призначив їх бути такими, як Син Його, щоб Син Божий міг стати старшим серед багатьох братів і сестер.

До Римлян 8:28-29 (Свята Біблія: Сучасною мовою)

І Бог це зробив ще до того як почав існувати цей світ:

Ісус був виданий вам з певною метою і передбаченням Божим.

Дії Апостолів 2:23 (Свята Біблія: Сучасною мовою)

Колись у вічності відбулася рада серед Божественної Трійці. Там вирішувалась доля ще не існуючого людства. Іісус погодився заплатити за наші гріхи ще коли ми не згрішили. Саме про цю подію “Притча про любов”.

Фото збірки віршів “Реформація серця”

Притча “Бартер с Духом”

Коли я увірував, деякий час Господь носив мене на руках:

Він пастиме отару свою, як пастух. Він пригорне руками до серця (грудей) ягнят, а ягницю спочить поведе.

Ісайя 40:11 (Свята Біблія: Сучасною мовою)

Як батьки турбуються про немовля, і майже все за нього роблять, приблизно в такому стані перебував і я. На малій групі з вивчення Библії, друзі казали мені, що цей час мине і почнеться духовна пустеля, різноманітні випробування і т.д., але я не розумів про що вони казали. Трохи згодом мені стало зрозуміло що вони мали на увазі.

Я завжди кажу, що в моєму житті було дві найвпливовіші зустрічі. Перша — це зустріч з Богом, а друга — з самим собою. Господь дарував мені милість побачити не просто свої гріхи, а свою гріховність. Це було жахливо. Я пам’ятаю, як тоді читав книгу Тимура Расулова “Научи меня любить” і плакав про свої гріхи. Ця книга — сповідь пастора з 20-річним досвідом, який так і не зміг стати тим, ким хотів його бачити Господь. Я розумів, що це про мене. Тоді я відчув велику потребу у Божій благодаті і зрозумів, що мені потрібна Божа милість не лише для прощення гріхів, але й для праведного життя. Боже Слово каже:

Все, чого бажає плоть — проти Духа. Все ж, чого Дух бажає, — проти гріховної натури. Це дві протилежні речі.

Галатам 5:17 (Свята Біблія: Сучасною мовою)

Ви мабуть помічали, що після народження згори, згодом, в нас просинається те, що заважає нам жити благочестиво. Це і є наша плоть або гріховна природа. Часто всередені себе, ми помічаємо діалог між нашим новим сердцем і старою природою. Саме про це притча “Бартер с Духом”.

Притча “Історія одного воїна”

Уявіть римського воїна. Якщо вам важко це зробити, вам допоможе книга Даніїла. Звісно ви не знайдете там конкретний опис римського солдата, але там можна побачити характер тієї могутньої імперії, яку пророк Даніїл описав ще за 500 років до її заснування:

Настане четверте царство, міцне, мов залізо, бо зализо розбиває і трощить усе, і так само, як залізо розбиває вссе на шматки, так воно розіб’є і зламає всіх інших.

Даніїла 2:40

Римська імперія славилася могутністю своєї армії. Воїнів було дуже багато і вони були дуже добре підготовлені. Їхня жорстокість була відома не менше, ніж ім’я імператора. Розп’яття — це страта, яку в римській імперії виконували воїни з тими, хто не мав римського громадянства. Можливо тепер вам стало простіше уявити нашого героя. Одного разу, коли я читав історію про страту Христа, помітив одного римського воїна, який був учасником цього жахіття. Я впевнений, що він бачив багато подібних смертей, тому що був вже сотником, але коли цей воїн побачив смерть Христа, сказав:

Коли центуріон, який стояв поблизу, побачив, що трапилося коли Іісус помер, то промовив: “Цей Чоловік справді був Сином Божим!”

Марка 15:39 (Свята Біблія: Сучасною мовою)

Я розумів, що за таким визнанням має бути велика історія, яку я намагався розкрити у притчі “Історія одного воїна”. Знову ж таки, хочу нагадати, що це притча, тобто вигадана історія, яка не є богодухновеною:)

Коли я писав вірші, я й гадки не мав, що колись на цей світ з’явиться збірка. Я мріяв про одне — щоб ім’я Христа стало більш відомим. Я бачив, як багато пісень пише диявол через сучасних естрадних виконавців, прославляючи гріх, і бажав звеличити Того, Хто цей гріх переміг і дарував вічне життя віруючим в Нього. Я дуже дякую моєму Господу Іісусу Христу, Який реалізує мрії, пов’язані з Ним.

Фото з призентації збірки “Реформація серця” в церкві “Скинія

Відгук про збірку

Відгук від Вероніки Одінцової.

✳Кожен вірш викрикує про тотальну зруйнованість світу та людских сердець через невизнання повновладдя Творця…, коли люди навіть не замислюються, що нема істини в абортах, у війнах, у накопиченні коштів на банківських рахунках, у «вовчих» законах, що обкрадають людей як матеріально, так і морально, у пустоті різних свят, обрядів та традицій… і коли людське життя не вартніше життя вуличних собак … 

✳Людство має зупинитись і повернутись до початкового стану задуманого Богом, усвідомивши всю благодать та милість Небесного Отця через смерть та воскресіння Його Сина.

_________

«Современное общество отчаянно нуждается в реформации, но в основном люди верят в революции, перевороты, обвиняя власти и всех вокруг в своих бедах. Но главная беда притаилась в нашем сердце. В Бытие 4:7 Бог предупреждает Каина, что «грех у дверей лежит». Грех притаился у порога сердца, его не всегда видно. Поэтому Давид и молиться «… зри, не на опасном ли я пути и направь меня на путь вечный» (Пс. 138:24). Нам необходима революция сердца, а это может сделать только настоящее покаяние перед Богом. Без благодати нет жизни, нет изменений»

🖤«Мы опытны, мудры и слишком святы, чтоб идолов своих дать напоказ, и защищаем их мы тем, чем так богаты: своими доводами из библейских фраз»

🖤«Так часто идолов мы ставим на вечный пьедестал Творца, Христа мы вроде бы как славим, но рядом с Ним же льём тельца»

🖤«Так много христиан готовых за идолов продать Творца. Все меньше среди них Христовых, на крест идущих до конца»

🖤«Не воздаем хвалу Творцу, на войны тратим миллионы, зато клонируем овцу и волчьи создаём законы»

🖤«Мы поколенье анальгина. Врачуем боль, а не причину, чуть легче стало — уж готов и дальше жить без тормозов»

💙«Господь в ответ: «Твои заказы не о духовном говорят. Ты к славе собственной привязан; дары тебе лишь навредят. Характер ты взрасти толковый, искорени своё «хочу»; пребудь во Мне, чтоб снять оковы, но в полноте, а не чуть-чуть»»

💙«Если Бог дал пониманье, радоваться не спеши. Следом будет испытанье, что усвоил покажи»

💙«Кто «Я» своё готов убить — духовно оживает; кто жаждет для себя лишь жить, — в итоге умирает»

💙«Баптист, католик, православный, любой церковный  гражданин по плоти — грешник неисправный. Спасется лишь христианин!»

❤️«Голгофа — место пролитой крови за осуждённого на смерть, больного! Теперь же слышу тихое: «Живи! Твой долг оплачен муками Святого»

❤️«Как важно истину познать, что в Сыне Божием открылась. Как важно от греха бежать и уповать на Божью милость. Как важно в истине стоять! Ведь ты испытан точно будешь. Как важно жизнью доказать, что больше всех Христа ты любишь»

❗«Истину не заменяйте ложью! Не топчите благодать!»

‼️«Наполнить сердце можно только в Боге! О, благодать, покой мой лишь в Тебе!»

_________

© «Реформация сердца» А. Волошин

#heartofthebook