SHARE

1. Головне встигнути сказати Істину

      Я пам’ятаю, як перший раз отримав настанову про те, як правильно треба благовістити. Ми збиралися йти на зустріч із невіруючими молодими людьми і, звичайно, переживали і хвилювалися, усвідомлюючи свою недосвідченість у цій справі.


     “Отже, вам необхідно у щоб то не стало донести євангельську істину співрозмовнику, – суворо промовив наш наставник. – Пам’ятайте, що ваш опонент постійно переводити розмову на іншу тему і спробує вас відволікти від головного. Однак ви послані для того, щоб говорити істину, а не вислуховувати їхнє перекручене уявлення про життя”.

    Так, це був дивовижний досвід. Я скористався своїм умінням швидко говорити і почав у темпі викладати суть Євангелія, боячись, що мене переб’ють і я не встигну сказати головного. На мене здивовано дивилася група молодих людей, які являли собою музичний колектив, що виконує важку рок музику. Як представник євангельської баптистської молоді дев’яностих років, мій образ значно відрізнявся від моїх співрозмовників. Майже кожен з них був одягнений у шкіру, прикрашену різними ланцюгами, черепами, тощо. До їхнього лідера зверталися не на ім’я, а на прізвисько Люцифер або скорочено Люц.

    Все це насторожувало мене, але я пам’ятав про свою місію — донести Євангельську звістку. Вони почали ставити питання про реінкарнацію та про інші філософські та релігійні вчення, тим самим підкреслюючи мою релігійну неграмотність. На будь-яке запитання я відповідав, що це гарне зауваження, і продовжував говорити про те, що ще не встиг протараторити у своєму монолозі. Звичайно, вони зрозуміли, що діалог зі мною не вийде і згодом уникали моїх нав’язливих зустрічей. Я вкотре переконався, що люди не бажають слухати Євангеліє, не помічаючи елементарних помилок. Іноді люди хочуть слухати Євангельську звістку, але вони не хочуть слухати нас.

    Досі не знаю, яким дивом Бог зробив так, що згодом ці хлопці повірили та створили чудову команду прославлення Бога. «Люцифер» перевершив усі очікування, ставши з часом пастором однієї з церков.

    Бог діє там, де ми помиляємось, і Він завжди реалізує Свій задум. Це надихає і дає зухвалість сміливо вирушати на служіння нашому Творцеві.
Згодом я помітив, що дуже багато християн намагаються проголошувати Євангеліє незалежно від того, слухають їх чи ні. Згадую окремих людей, які в рупор щосили намагалися докричатися до людей на площі Київського вокзалу, проголошуючи Біблійні цитати.

    Стратегія в таких випадках дуже проста. Моє завдання розповісти, донести, проговорити чи прокричати звістку про спасіння, а далі вибір за людьми. Тепер вони будуть відповідальні за свою байдужість, тому що я зі своїм завданням чудово впорався.
Іноді нам здається, що наше завдання передати інформацію, всунути буклет, наздогнавши людину на тротуарі, і після цього ми сміливо можемо називатися євангелістами, обурюючись байдужістю людей до Бога.

    Це велика помилка, яка вказує не на байдужість людей до Бога, а на нашу байдужість до людей. Нам буває все одно, у що вони вірять і чим живуть. Яка різниця, що йому казали до цього, тепер я розповім, як треба вірити.
Питання не в тому, що я кажу співрозмовнику. Питання, що він від мене чує.

2. Світогляд.

    Хочемо ми того чи ні, але ми ведемо розмову з людиною, яка вже сформувала світогляд до нас. У нього вже є своє уявлення про Бога, людину, гріх і т.д. Наприклад, у кожного з нас є свої асоціації, коли ми говоримо слово «батько». Як правило, кожен представляє свого батька з усіма його позитивними чи негативними якостями. Для когось це надійність та захист, а для іншого невиправдана суворість та страх. Хтось взагалі може відчувати почуття зради чи знедоленості. Одне й те саме слово у різному контексті може бути почуте зовсім по-різному.

    Розмовляючи з людиною, необхідно враховувати вплив сформованого роками світогляду.
Ви впевнені, що, говорячи слово «Бог», ви уявляєте того самого Бога, що й ваш співрозмовник. Для вас це Творець, Творець всього живого (в тому числі людини). Той, хто виявляє любов і турботу, перераховуючи кожне волосся на нашій голові. Що стосується опонента, то тут фантазія може розгулятися не на жарт. Адже в його понятті це може бути найвища сила чи енергія, інопланетяни чи дід із бородою, якому немає до нього жодної справи.
Отже, проблема не в тому, що люди чогось не знають про Бога, а в тих помилкових уявленнях, які вже існують.

    Ми не приходимо на чисте поле, де нам потрібно посіяти своє насіння. На цьому полі давно ростуть зовсім інші культури, з якими ще належить велика боротьба. Проблема посилюється ще й тим фактом, що справжні переконання людина намагається приховати. Вони ховаються за цілими шарами різних світоглядів, які треба знімати, немов чистити цибулину, щоб дістатися до самої серцевини.

    Напевно, ви помічали, що часом можна розмовляти з людиною і наводити їй різні переконливі докази, але це його ніяк не стосується. Все тому, що світогляд, з яким ви сперечалися, не має жодного стосунку до співрозмовника. Він просто жонглює у розмові різними доказами, які йому доводилося чути, при цьому сам у них теж ніколи не вірив. Це ніби захист, який дозволяє йому не впускати вас у свій внутрішній світ, і вам доводиться вести діалог із цілою армією абсолютно невідомих вам людей, які так чи інакше вплинули на вашого співрозмовника. Наша відповідальність – проникнути в саму середину, обережно знімаючи шар за шаром, щоб там залишити необхідне зернятко, а не просто розкидати насіння на ґрунтовій дорозі. Як це зробити, ми дізнаємося у наступному розділі.

3. Хай говорять.


    Найперше і, мабуть, найскладніше, чого нам треба навчитися в наших євангелізаціях, — перестати говорити. Це складно, бо нам завжди є що сказати. Ми дійсно постійно відповідаємо на запитання, які нам ніхто не встиг поставити. «Христос – відповідь для тебе!» — з гордістю заявляємо ми слухачеві, що проходить. Спочатку поцікавтеся, що людина запитує, що її сьогодні хвилює і де зосереджені її переживання. Перестаньте говорити та дайте сказати людям. Повірте, їм є що вам розповісти. Нехай говорять!

    Зверніть увагу на поведінку Христа після свого воскресіння, коли Він зустрів на дорозі своїх учнів, які йдуть до Емауса (Лк. 24:13-27). Він не робить жодних тверджень про те, ким є насправді. Але починає цікавитися станом учнів, їх світоглядом і ставленням до подій, що відбуваються. Христос увесь час ставить учням питання, на які чудово знає відповідь, оскільки йшлося про Нього і події, що відбуваються з Ним. Вчителю було важливо дізнатися, як Його оцінюють учні та стан їхнього серця. Все це триває до того моменту, коли вони говорять Христу про своє розчарування. Вони відкриваються перед незнайомою для них людиною і цим показують Христові свій стан. Тільки після цього визнання Ісус перестає ставити запитання і переходить до наставництва.  

    Ця історія з учнями вказує на метод, який використовує Христос. Він не поспішає говорити, але більше питає. Навіть коли Йому ставлять запитання, Він знову запитує. У багатьох випадках, де описується діалог Христа, Він відповідає питанням. Такий спосіб допомагає розкрити мотиви людини, її справжні погляди, що формують позицію, страхи та цінності.

    Все, що нам потрібно робити у цій бесіді під назвою «Євангелізація», це всіляко підтримувати розповідь нашого співрозмовника. Іншими словами, нам потрібно весь час їх про щось запитувати. Нехай розкажуть, якнайбільше, щоб у нас склалася більш ясна картина, чому вони дійшли тих чи інших висновків. Наш природний інтерес буде викликати довіру, а потім і прихильність. Це дуже важливо. Без цього ми не можемо бути ефективними євангелістами. Кожне наше питання під час цієї дискусії має знімати шар за шаром тих позицій, за які вони тримаються. Питання мають викликати дедалі більше довіри.
     

  Наше завдання – навчитися уважно слухати свого співрозмовника. Це насправді непросте завдання. Дайте зрозуміти людині, що вам не байдужа його думка і вона зовсім не здається вам смішною чи абсурдною. Мені неодноразово доводилося годинами вислуховувати думку людей, і при цьому я ледве стримувався від посмішки. Люди із солідною освітою міркували про різновиди парфумів, які живуть у плінтусах. Також потрібно було уважно вислухати поради про те, як позбутися недоброзичливців. Наприклад, необхідно кілька разів ретельно протирати плінтуса вологою ганчіркою, коли миєш підлогу, тощо.

    Сьогодні люди не потребують наших порад, як жити і у що вірити. Але є те, чого вони потребують, як ніколи. Їм потрібне прийняття. Вони хочуть, щоб їх приймали такими, якими вони є і не намагалися їх переробити. Коли вони побачать ваше тепло та щирість, то з радістю розлучаються з усіма шарами різних світоглядів. Тоді вони відкриють своє серце та свій біль. Ви зможете побачити, що вони й так чудово усвідомлюють свою гріховність та неспроможність перед Творцем.

  Подивіться, яку повагу демонструє апостол Павло до своїх опонентів, виступаючи в Ареопазі (Дії 17:16-34). Його дух обурений великою кількістю ідолопоклонства, але він знаходить у собі сили не просто не дорікнути жителям Афін за невірне розуміння Бога, але робить їм компліменти про їхню особливу побожність. Павло намагається прокласти місток між різними світоглядами, вдаючись до того, що може стати початком дискусії. Очевидно, що Павлу було складно прийняти світогляд цих людей, але він робить крок назустріч заради порятунку кількох людей в Ареопазі.

4. Євангелізація Христа


    Безумовно, Христос є найкращим благовісником. Давайте подивимося, як Він благовістить на прикладі відомої історії про самарянку (Івана 4:4-42). Досить цікава розмова, у якій жінка всіляко намагається показати залежність Христа, вказуючи на відсутність найнеобхіднішого. Ісус починає діалог із прохання і при цьому не розкриває, хто Він. Ми знову спостерігаємо знайомий стиль, про який говорили раніше. Ісус говорить натяками та збуджує в ній інтерес. Він дозволяє їй спочатку зайняти роль вчителя і, звичайно, вона цим охоче користується. Жінка навіть вирішила просвітити Христа, розповівши Йому про те, що означає ця криниця і хто такий патріарх Яків. Як і всі сучасні невіруючі, самарянка намагається порушити питання релігійної суперечності, вдаючи, що для неї це важливо.

    Одного разу відомий італійський художник Франческо Тревізані запропонував своє бачення цієї події у вигляді чудової картини під назвою «Христос і самарянка біля криниці». Як самарянка на полотні з’являється куртизанка часів художника. Композиція будується таким чином, що жінка явно домінує над Христом, тримаючи в руках посудину, якою можна черпати воду. Всім своїм виглядом вона вказує Йому, що саме вона тут господиня становища. А ось Христос у цій картині зображений так, що Він, сидячи біля криниці, простягає до неї руку, наче просить про щось.

    Але в цьому жесті ми можемо спостерігати, як рука, що просить, стає пропонуючим. Христос просить, даючи. Він усвідомлено зайняв позицію людини, яка потребує, тим самим пропонуючи незрівнянно більше.
Христос своїми питаннями, проханнями та натяками про Свою сутність керує цим діалогом і підводить до головного. Він перекладає Богословський діалог про місце поклоніння в практичну площину і вказує самарянці не на храм чи на гору, Він звертає її увагу на проблему, з якою вона живе все своє життя.
     

 

       Євангеліє Христа — це не теорія, воно завжди актуальне і торкається практичних сторін нашого життя. Євангеліє проникає в саме серце і піднімає на поверхню питання, про які ми ніколи не хочемо говорити.

       Жінка визнає свій біль та відкривається для Христа. Він не робить гучних заяв, тут немає великої полум’яної проповіді, але Ісус підводить самарянку до того, що вона сама робить потрібний висновок.

       Отже, ми бачимо, що у своєму благовісті Христос починав із запитання чи прохання, актуального для слухача. Він дозволяє домінувати над Собою на початку розмови. Це важливі спостереження для нас, якщо ми хочемо стати успішними у благовісті.

       Нехай Бог благословить нас навчатися у Христа Його методам, щоб нам також вести бесіди, які ведуть до життя. Менше говорити, але більше слухаючи.