SHARE

Страх має глибокий вплив на людину, і якщо вона не має віри в Бога, то наслідки можуть бути руйнівними. У Євангелії від Матвія 28:4 ми бачимо наслідки страху без віри у вартових, які були свідками явлення Ангелів біля гробниці Ісуса: «Зі страху перед ним затремтіла варта і стала, наче мертва.» Цей текст піднімає для нас два важливих питання:

1. Чому у вартових був такий страх?

2. Як страх впливає на нас за відсутності віри?

Перед обличчям найбільшого дива в історії вартові стають подібні до мерців. Вони не могли усвідомити, що відбувається. На жаль, багато людей сьогодні опиняються в пастці подібного стану, живучи в постійному страху перед хворобою, травмою, смертю, думкою інших людей, невдачею, змінами й невідомістю. Вони живі, але, подібно до мерців, не можуть нормально жити, тому що страх укорінився в їхніх серцях.

Розуміння того, чому охоронці боялися, має вирішальне значення для розкриття руйнівної сили страху в нашому житті. Охоронці боялися не просто шокуючого характеру подій, свідками яких вони стали, а, скоріше, тому що їм бракувало істинної віри в Бога. Таким чином, сила Божа була невідомою силою, що перевершувала їхнє розуміння, якої вони боялися. Примітно, що ані ангели, ані Ісус не розмовляли з вартовими, бо вони не мали віри. Спілкування з Богом є наслідком віри в Нього.

На цьому історія вартових не закінчується. Замість того щоб шукати істину або намагатися зрозуміти божественне одкровення, вони вважали за краще тікати в місто (Мт. 28:11). Страх не дозволяє нам справлятися з реаліями життя, натомість він змушує нас тікати від реальності. Крім того, замість стійкості перед обличчям істини, стражники скомпрометували себе спокусою грошей, беручи хабарі за мовчання про воскресіння (Мт. 28:12-15).

Що відбувається, коли ми не довіряємо Богу і дозволяємо страху вийти на передній план:

1. Компроміс із совістю.

Під впливом страху ми легко йдемо на компроміс із совістю, про що свідчить прийняття хабарів охоронцями.

2. Відмова від Христа у важкі часи.

Зіткнувшись із невідомим і незвичним, страх спокушає нас відійти від віри в Христа, точно так само, як варта втекла з місця події.

3. Рабство руйнівної поведінки.

Страх може тримати нас у рабстві, змушуючи поводитися деструктивно, замість того, щоб шукати істину, яка робить нас вільними.

4. Важко приймати мудрі рішення.

Хмара страху погіршує наше судження, ускладнюючи прийняття мудрих рішень в умовах невизначеності.

5. Перешкода вірити.

Зрештою страх заважає повірити в Ісуса Христа і віддати Йому своє життя.

Без віри стає неможливим подолати страх. Хоча страх може бути першою реакцією, наша віра визначає кінцевий результат. Якщо сьогодні ваше серце охоплене страхом, важливо перевірити, де знаходиться ваша віра. Бог пропонує вам повірити в Ісуса, Єдиного, Хто здатний по-справжньому заспокоїти наші страхи й провести нас через життєві невизначеності. Перед обличчям страху нехай віра в Ісуса буде нашим якорем, що дозволяє долати бурі з мужністю Христовою.


SHARE
Previous articleЖінки віри
Next articleЧому хотіли вбити Ісуса?
Рукоположений на пасторське служіння 2004 р. у церкві "Discovery" (Вашингтон, США). З 2007 р. живе і служить в Одесі, Україна. Закінчив програму "Бакалавр богослів'я" в Shasta Bible College, "Магістр богослов'я" в Northwest Baptist Seminary. Сім'я: Дружина — Крістіна та 5 дітей і одна онука. Любить писати, і часто пише статті англійською мовою на sukofamily.org.