SHARE

Коли не зможу нічим любій вітчизні прислужитись, в усякому разі з усієї сили намагатимусь ніколи ні в чому не шкодити.

  • Григорій Сковорода

Що таке патріотизм? Що Біблія каже про патріотизм? Чи є взагалі місце патріотизму в нашому житті? Спробуємо дати прості відповіді на ці складні запитання. Я читаю Біблію вже 10 років, але мені важко пригадати якісь уривки Писання, де хоч щось сказано про патріотизм. Дійсно, любов до свого народу, це не найважливіша тема Біблії, але все ж є декілька цікавих текстів, на які нам треба звернути увагу.

Автором одного з таких текстів є апостол Павло. Він був євреєм і дуже любив свій народ. Щоб нам зрозуміти велич його любові треба прочитати 9 розділ послання до Римлян:

«Істину кажу в Христі, не обманюю, як свідчить мені моя совість у Дусі Святому: я маю великий смуток і безупинний біль у своєму серці! Адже я бажав би сам бути відлученим від Христа задля моїх братів, моїх рідних за тілом…» (Рим. 9:1-3)

(«рідних за тілом» в контексті означає саме євреїв.)

Жертовна любов. Уявіть собі, що Павло готовий відмовитися від того, що має сам, заради свого народу. При чому він не очікує нічого у відповідь. Це прояв істинної жертовної любові. Коли жертвуємо чимось цінним заради народу, ми тим самим кажемо, що любимо його. 

Цікаво, що Біблія підкреслює не державність, а саме народ. Ізраїль, як і Україна, часто втрачав свою державність, проте ці народи продовжують існувати. Звісно, ми повинні цінувати державу, але народ повинні любити й служити йому. Ми повинні буди чемними громадянами, не порушувати закон України (якщо він не протиречить закону Божому), допомагати ЗСУ, платити податки й т.д. Це все хороші справи, але хороше часто ворог кращого. Можливо ви здивовані, але є дещо важливіше за перелічене вище добро. Яким саме чином Павло хотів проявити свою любов до народу?

«…бажання мого серця і молитва до Бога — за Ізраїль на спасіння.» (Рим. 10:1)

Спасіння. Це слово дуже на часі для українців. Ми б хотіли, щоб віроломна війна, яку розвʼязала росія проти народу України, закінчилася справедливим миром. Якби апостол Павло жив сьогодні в Україні, він би нас зрозумів. Річ у тім, що у часи, коли апостол писав послання до Римлян, Ізраїль був під окупацією Римської імперії. Це був великий біль для народу. Проте Павло молиться до Бога не про спасіння від Риму (хоча я впевнений, що він цього дуже бажав), а про спасіння від гріха! Цей ворог набагато небезпечніший за будь-якого окупанта! Гріх позбавляє нас радості, миру, а найголовніше — він руйнує наші відносини з Богом! Згадайте, ще до війни багато хто з нас не мав миру в серці…

Отже, патріот — це той, хто настільки любить свій народ, що бажає йому спасіння від гріха та його руйнівних наслідків через віру в Христа, і заради цього може віддати усе! Важко бути справжнім патріотом, не будучи істинним християнином. Тому бажання мого серця й моя молитва Богу про українців на спасіння! Боже почуй мене, і пошли пробудження українцям, нехай вони пізнають Тебе, Єдиного, Живого Бога!