SHARE

Якщо ви живете в Західній Європі або Північній Америці і у вас немає жодного ЛГБТ-друга або родича, то ви, напевно, сирота, і у вас немає друзів!

Для жителів колишнього СРСР ситуація може бути інакшою, але культура швидко змінюється і церква має бути готовою мати справу з новою реальністю, в якій запросто можна зустріти гомосексуалізм, лесбіянство та інші сексуальні орієнтації.

Як віряни мають ставитися до цієї групи людей у нашій культурі? Чи повинні ми просто засудити їх на проведення вічності в пеклі і намагатися триматися від них якомога далі?

Я кажу: “Ні!” Ми повинні намагатися зацікавити їх Євангелієм. Нижче я перерахував 10 порад про те, як можна принести Євангельську звістку в життя ваших ЛГБТ друзів і родичів.

1. Не уникайте їх 

Іноді люди традиційної орієнтації, особливо християни, почуваються дуже ніяково і навіть побоюються перебувати серед членів ЛГБТ-спільноти. Як себе поводити? Що сказати? Як їм відповісти?

Такі почуття цілком природні, але це не означає, що ми повинні уникати таких людей. Належність до ЛГБТ-спільноти – це не особливий клас “недоторканного” гріха.

ЛГБТ позначає лесбіянки, геї, бісексуали і трансгендери. Говорячи біблійними словами, все це потрапляє під категорію сексуальних гріхів.

Сексуальні гріхи – це не нове поняття, ми знаходимо безліч видів подібних гріхів у найпершій книзі Біблії: полігамія (Бут. 4:19), голість (Бут. 9:21-23), перелюбство (Бут. 16:1-4), гомосексуалізм (Бут. 19:5), кровозмішання (Бут. 19:32-36) і зґвалтування (Бут. 34:2).

Сам Христос провів значну кількість часу з людьми, які були відомі своїми сексуальними гріхами. Прочитайте уривок Луки 7:34-39, де навіть релігійні старійшини звинуватили Христа в проведенні часу з розпусниками.

Я не пропоную вам почати відвідувати гей-клуби або бари, ми повинні проявляти мудрість у цих питаннях. Але якщо ви хочете розповісти євангельську звістку своїм ЛГБТ-друзям або родичам, то я настійно рекомендую припинити уникати їх і почати проводити час із ними.

2. Попросіть вибачення за сіячів ненависті

На превеликий жаль, існує кілька дуже видних “християнських” груп, які вивергають ніщо інше, як ненависть і осуд до гомосексуалістів. Мені здається, що ми повинні попросити вибачення за брутальне, не любляче і незбалансоване ставлення цих людей.

3. Будьте недвозначні та поважні з ними

Незважаючи на те, що існує кілька винятків із правил, часто я доходив висновку, що мої ЛГБТ-друзі не бентежилися моєю незгодою з їхнім вибором у житті. Вони достатньо поважали мене, щоб дозволити мені мати свою точку зору на цей предмет.

Не бійтеся поважно поділитися з ними своїми поглядами на гомосексуальний стиль життя. Ви можете просто сказати: “Я вірю, що Біблія вчить, що гомосексуалізм – це гріх.”

4. Не намагайтеся “виправити” їхню сексуальну орієнтацію

Іноді можна швидко втратити орієнтир у розмові про Євангеліє зі своїм ЛГБТ-другом, якщо ви – гетеросексуальний віруючий-протестант. Нам потрібно зрозуміти, що Бог не покликав нас когось “виправляти”. Чи то гомосексуалізм, чи то переїдання, чи то проблеми зі запальністю, ні ви, ні я не в силах їх “виправити”.

Пам’ятайте, ми направляємо людей, щоб вони могли прийти до Христа, ми закликаємо грішників до віри в Ісуса (Лк. 5:32). Це означає, що ми повинні зосередити свою увагу на питаннях віри, які приведуть людину до справжнього глибокого розуміння того, ким є Ісус Христос і що Він зробив для неї.

5. Говоріть про глибокі питання

Важливо розуміти, що гомосексуалізм – це не найголовніша проблема, це тільки симптом глибших проблем. Усі невіруючі шукають якоїсь самореалізації, мети і задоволення в житті. Більше того, багато хто з них бореться з такими проблемами, як депресія, нервозність і гнів.

Ці проблеми – проблеми серця! Ось із чого ми повинні починати, коли несемо Євангеліє в їхні життя.

Наше завдання – показати їм, що тільки Христос може дати їм те повне задоволення, яке вони так шукають. Ми повинні допомогти їм зрозуміти, що тільки в Ісусі вони знайдуть відповідь на свої проблеми з депресією, гнівом і нервозністю.

6. Нехай ваша проповідь не буде тільки щодо ЛГБТ орієнтації

Перетворюючи Євангеліє на платформу для єдиної проблеми суспільства применшує силу і повноту нашої проповіді. Євангеліє всеосяжне. Воно не загострює свою увагу на тому чи іншому гріху. Воно все перемагає, все змінює, і все звершує!

Вам потрібно розповісти своїм друзям про силу Євангелія в їхньому житті, не торкаючись їхньої ЛГБТ орієнтації. Покажіть їм, як Ісус Христос змінює людину зсередини, розкажіть їм про радість і мир, які приносить Дух Святий у життя віруючої людини, поговоріть з ними про силу Доброї звістки звільнити їх від відчуття провини і тяжкості всіх їхніх гріхів.

7. Розкажіть їм про свої гріхи

На жаль, ми часто позиціонуємо себе “святішими” в розмові з прихильниками ЛГБТ орієнтації. Так не повинно бути.

Дайте їм знати, що ви теж боретеся з гріхом, навіть, можливо, і сексуальним гріхом. Говоріть із ними так, як говорив би бідний грішник, який знайшов благодать в Ісусі, а не як проповідник, який тикає пальцем, чий єдиний гріх – це надзвичайно затяжні недільні ранкові проповіді!

8. Любіть їх

Скажіть їм, що ви їх любите. Допоможіть їм, якщо вони потребують допомоги, не давайте їм приводу сумніватися, що ви щиро їх любите і піклуєтеся про них, як про людей.

9. Моліться за них

Нехай ці люди будуть об’єктом ваших молитов. Коли ви зустрічаєтеся з ними, запитайте, про які їхні потреби ви могли б молитися. Нехай вони знають, що ви про них молитесь. Моліться за них на ім’я щоразу, коли вам випадає така нагода.

10. Діліться Євангелієм постійно, але по-різному

Не забувайте, що Євангеліє різноманітне, тому існує багато способів його передачі. Нам усім потрібно чути Благу Звістку знову і знову. Знаходьте різні способи як поділитися Євангелієм дуже природно і саме так, щоб воно стосувалося різних сфер життя людини, якій ви свідчите.

Пам’ятайте, що працювати в серці людини, викривати її в гріху і невір’ї в Ісуса Христа – це робота Святого Духа. Це той невидимий процес, який може відбуватися навіть зараз, хоча вам здається, що до людини не достукатися.

 


SHARE
Next articleПерестаньте поклоняться знаменитым Христианским Лидерам!
Рукоположений на пасторське служіння 2004 р. у церкві "Discovery" (Вашингтон, США). З 2007 р. живе і служить в Одесі, Україна. Закінчив програму "Бакалавр богослів'я" в Shasta Bible College, "Магістр богослов'я" в Northwest Baptist Seminary. Сім'я: Дружина — Крістіна та 5 дітей і одна онука. Любить писати, і часто пише статті англійською мовою на sukofamily.org.

1 COMMENT

Comments are closed.